Bjørnar Eikebrokk ledet granskingen av drikkevannsepidemien i Bergen i 2004. Minst 5 000 personer ble smittet den gangen.
- Norske myndigheter prioriterer ikke drikkevann høyt nok. Vi må forberede oss på nye utbrudd. Det er ikke spørsmål om det skjer igjen, men når det skjer, sier sjefsforsker Bjørnar Eikebrokk i SINTEF Byggforsk til NRK.
Mangel på filter
Som omtalt på www.vvs-forum.no ved flere an ledninger er drikkevannsrørene våre gamle og lekker, slik at vannet blir brunt og ekkelt. I tillegg er svært mange vannverk gamle og renser ikke mot parasitter, som kan gjøre folk alvorlig syke.
Det er mangel på UV-filter som blant annet er problemet. Det var også denne mangelen som utløste den største vannbårne epidemien i Norge i Bergen for noen år tilbake. Det er den farlige parasitten giardia som kommer rett i springen til folk og som gjør oss syke.
Vil komme
Seks år etter epidemien i Bergen er det fortsatt ca. 1,3 millioner nordmenn som drikker vann som ikke er renset for parasitter. Tallene har NRK fått regnet ut av Folkehelseinstituttet.
Det viser seg at de flest drikkevannskilder i Norge er åpne. Det betyr i praksis at avføring fra dyr eller mennesker kan havne i vannet. I tillegg til parasitten giardia kan den dødelige bakterien cryptosporidium utvikles.
- På bakgrunn av dette vil den neste epidemien sannsynligvis komme i et lite eller mellomstor vannverk som ikke har UV-filter mot parasitter, mener Eikebrokk.
Avviser kritikken
Det er Mattilsynet som har ansvaret for å kontrollere drikkevannet, mens det er kommunene som etter loven sitter med ansvaret for at drikkevannet er trygt. Mattilsynets tall viser at en million mennesker får vann fra vannverk som ikke er godkjent, men likevel avfeier Mattilsynet kritikken og demper ned truslene om epidemi.
- Norsk drikkevann er bra og faren for forurensning er liten, hevder seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.