22 prosent av kommuner og virksomheter som har søkt konsesjon for å bygge ut ny vann- og vindkraft, utsetter prosjektene sine, går det fram av undersøkelsen som Repsons har gjort for advokatfirmaet Grette.

Nesten alle konsesjonssøkere som har utsatt prosjektet, opplyser at en avklaring om grønne sertifikater er viktig for dem.

I tillegg peker snaut halvparten på utviklingen i markedsprisene på kraft som en viktig faktor. Hele 47 prosent nevner også behovet for en avklaring når det gjelder utbygging av utenlandskabler for eksport av overskuddskraft.

Stor usikkerhet
– Dette viser at usikkerheten som knytter seg til verdien på grønne sertifikater bremser utbyggingen av fornybar energi vesentlig. Også kravet om at kraftverk må settes i drift innen en dato i 2020 for å være berettiget til slike sertifikater skaper uvisshet, sier advokatfullmektig Marius Svendsvoll Langnes i Grette.

Sen saksbehandling hos myndighetene og dårlig linjekapasitet er andre grunner som nevnes for prosjektutsettelser.

151 konsesjonssøkere med til sammen 623 søknader inngikk i undersøkelsesgrunnlaget. Over halvparten av disse er intervjuet. Størrelsen på de planlagte prosjektene varierer fra under 20 millioner kroner til over 300 millioner investert i fornybar energi.

Tap for distriktene
– Samlet sett antyder resultatene at så mye som 136 av kraftverkene ikke vil bli realisert som planlagt. Lokalsamfunn kan gå glipp av investeringer opp mot fem milliarder kroner, og Norge går glipp av om lag 1670 GWh, sier advokat og partner Dag Horsberg Hansen i Grette.

Han mener dette innebærer et stort tap med hensyn til verdiskapningen i distriktene.

– Når kraftutbyggerne sitter på gjerdet betyr det mindre skattbar aktivitet og færre arbeidsplasser i distriktene. Samtidig blir det tilsvarende mye vanskeligere å innfri ambisjonene for økt andel fornybar energi, sier Horsberg Hansen.

newswire