En styringsgruppe bestående av representanter fra Enova, Husbanken, Statens bygningsteknisk Etat (BE) og Lavenergiprogrammet står bak rapporten. Enova har betalt for utarbeidelsen av rapporten. SINTEF Byggforsk har vært redaktør for arbeidet.
Dette er ikke en formell høringsrunde, men et ønske om å få mange innspill.
De fleste forslagene i rapporten kan også overføres til ”nesten nullenergibygg” som angitt som forskriftsnivå i 2020 i revidert bygningsenergidirektiv fra EU. Kunnskapsbehov for rehabilitering til en meget høy energistandard omhandles også i rapporten. Dette prosjektet ser kun på kunnskap som er nødvendig for å få opp preaksepterte løsninger.
Rapporten angir:
* hvilke anvisninger, verktøy eller publikasjoner på robuste standardløsninger byggenæringen trenger for å bygge passivhus.
* hvilke evalueringsprosjekter som er nødvendig å sette i gang på forbildeprosjekter for å sikre trygge og robuste løsninger.
* hvilke FoU-prosjekter/temaer som er nødvendig å initiere for å skaffe ny kunnskap.
Det er avgjørende at det er en god koordinering av kunnskapsutviklingen fremover slik at de ressursene som er tilgjengelig benyttes best mulig. En av de store utfordringene, i tillegg til finansiering, er mangelen på personer som kan gjennomføre arbeidet. Hensikten med prosjektet er derfor å få en bredt forankret plan mellom myndigheter og byggenæringen for at man sammen kan jobbe systematisk med å dekke de behovene som er kommet frem i dette prosjektet.
Målet er at dette skal bli et dokument som er bredt forankret. Rapporten gir også en oversikt over forbildeprosjekter med høyt ambisjonsnivå når det gjelder energi (side 9-11 i rapporten). Vi vil gjerne vite om flere prosjekter og ønsker informasjon om sted, byggherre, kort om ambisjonsnivå, hvilke fase prosjektet er i og antall m2 BRA.