Fremtidige rørleggere i Vestfold fylke kunne ikke fått en bedre pådriver og ansikt utad enn Elin Moer Brænne. Utdannet rørleggermester i tredje generasjon, blåruss og økonomiutdannet fra BI, pedagogisk utdannelse og mor.
Mor er viktig i forhold til rørleggerlærlingen.
– Det er mamma som velger yrke for sønnen sin, sier Elin og nevner mange eksempler på akkurat det. Jobberfaring har hun i massevis, rørlegger- og mester, kontoransvarlig, og lærer i rørleggerfaget ved Færder videregående skole i Tønsberg. Der finnes fylkets eneste rørleggerlinje.
Familiebedrift
Elin Moer Brænne er tredje generasjon rørleggermester i en familiebedrift i Tønsberg. Læretiden tok hun i Oslo, i daværende Werner Winther. Planen var å overta og drive familiebedriften videre, men skjebnen ville det annerledes. Bedriften er nå solgt, men Elin har på ingen måte forlatt faget. Hun har blitt ved sin lest, dog uten å svinge rørtanga selv.
Juleselskap
Elin arrangerte for mange år siden et juleselskap 2. juledag og huset var fylt opp med gjester. Alle var på plass og det eneste de ventet på var vertinnen, som gjennom firmaets vakttelefon var blitt kalt ut på jobb.
– Det gjorde noe med meg, forteller Elin og var med på å ta beslutningen om å velge seg et liv uten egen rørleggerbedrift med vakttelefon.
Da ble det pedagogikk og læreryrket. Hun treffer stadig igjen rørleggere som hun har hatt som elever. Hun passer på å skryte av både rørleggerbedrifter og lærlinger i Vestfold. – Næringen bør få honnør, de er veldig flinke til å ta inn og ta vare på lærlingene, forteller hun.
– Det vi sliter med er Kunnskapsløftet som ble innført for noen år siden, og er årsak til en betydelig andel frafall det første året på videregående skole yrkesfag. I forhold til reform 94 med 12 teoretiske fag det første året, mener Elin det gikk fra vondt til verre med Kunnskapsløftet.
– Nå er det over 20 fag det første året, og mange av de som vil bli rørlegger er ikke motivert for det, sier Elin og forteller at de i mange tilfeller anbefaler ungdommen å begynne direkte i lære og ta teorien underveis. Det er fullt mulig. Men de må ha yrkesteori, og er de mange nok hvert år til å opprette en klasse (åtte elever) kjøper staten dette av ORV, og er de færre koster ORV den teoretiske yrkesopplæringen for lærlingene selv.
Medlemseid
Opplæringskontoret i Vestfold er eid av medlemsbedriftene. Det ble stiftet i 1999 og deres første leder var Tore Berntsen. Elin overtok etter ham. I tillegg til ovennevnte opplæring, driver de utstrakt kursvirksomhet.
– Målet er at rørleggeren skal få det de trenger av ORV, fastslår Elin. Mye av dette foregår i nært samarbeid med NRL og det er med noen unntak de samme medlemsbedriftene. I løpet av få dager er ORV`s nye hjemmeside oppe og går. www.orv-vestfold.no
Elin forteller at de blant mange andre kurs i samarbeid med NRL nylig har benyttet Brødrene Dahls nye Klimasenter i Larvik og arrangert kurs der.
Full fart
Elin forteller også at det for tiden er full fart i bygg- og anleggsbransjen i Vestfold. Rørleggerbedriftene har mer enn nok å gjøre, men tenker likevel langsiktig.
– De ser nytten av å ta inn lærlinger, konstaterer hun og er meget fornøyd med det.
– Nøkkelen for å lykkes er å engasjere seg, fastslår en smilende og fornøyd kvinnelig ambassadør for rørleggerfaget, og drar med seg hele bransjen i Vestfold med sitt engasjement.