Virkemidlene regjeringen her foreslår, gjør det mindre lønnsomt å arbeide, sier NHO-direktør Svein Oppegaard.
NHO mener at det er positivt at den nye modellen er mer fleksibel, men ordningen gir fortsatt sterke stimulanser til å stå utenfor arbeidslivet. Ifølge Oppegaard, som er direktør for arbeidslivspolitikk i NHO, slår regjeringen dermed ben under sitt eget mantra om arbeidslinjen, nemlig at flere skal jobbe og at man skal jobbe lengre. Uføremeldingen gir ikke en god og bærekraftig løsning for noen av partene i arbeidslivet, sier Oppegaard.
Svekker pensjonsreformen
I regjeringens forslag vil ikke uførepensjonistene få levealderjustering av sin pensjon på linje med de yrkesaktive. Levealderjustering ble innført for ordinære alderspensjonister etter pensjonsreformen i 2010. Bakgrunnen for at levealderjustering ble innført er at gjennomsnittlig levealder øker, og på denne måten vil også de samlede utgiftene til pensjon øke, noe dagens velferdsstat ikke ville tålt.
Når denne justeringen ikke innføres i større grad for uførepensjonister enn det regjeringen foreslår, mener NHO at regjeringens uføremelding ikke bygger godt nok opp under pensjonsreformens målsetting om en mer bærekraftig pensjonsordning. Oppegaard viser til at halvparten av nye alderspensjonister kommer inn i pensjonistenes rekker fra ulike uføreytelser.
- Forslaget gjør det mer lønnsomt å være ufør enn å være yrkesaktiv når man alderspensjoneres, noe som ikke bidrar til å sikre Norge høy yrkesdeltakelse. Dette svekker pensjonsreformen, en reform alle parter var enige om var nødvendig for å sikre velferdsstatens fremtid, sier Svein Oppegaard.
Barnetillegg har også vært en omdiskutert ytelse i forbindelse med uføremeldingen. Ifølge Oppegaard vil regjeringens forslag om fortsatt opprettholdelse av behovsprøvde barnetillegg bidra til at de samlede ytelsene av uføretrygd og barnetillegg vil kunne gjøre det mer lønnsomt å være ufør enn å jobbe.
- Vi må se på trygdeytelsene samlet. Dersom man kan sette sammen flere ytelser som til sammen gjør det mer attraktivt å være ufør, fremmes ikke arbeidslinjen, sier NHOs Svein Oppegaard.
Restarbeidsevnen må synliggjøres og brukes
NHO er opptatt av at flest mulig bidrar i arbeidslivet. Ifølge Oppegaard er et viktig hjelpemiddel til dette å synliggjøre og benytte restarbeidsevnen hos uføre. Mange uføre er ikke helt arbeidsuføre og både kan og vil jobbe litt.
- Denne arbeidsevnen vil bedriftene svært gjerne ha, men da er vi avhengige av at NAV sammen med legene, gjør jobben med å vurdere hver enkelt uføres arbeidsevne, sier Oppegaard.