Opplagring og bruk av snø til kjøling, bruk av av-isingsvæske som kosttilskudd i biologiske renseanlegg samt gjennomtenkte energisystemer over det hele. En rekke eksempler som viser at Oslo Lufthavn allerede under første bygging har gjort en rekke grep innen energi og miljø, og som har vakt internasjonal oppsikt. Ikke mange er klar over at lufthavna har fungert som et utstillingsvindu innen norsk miljøteknologi og god energiøkonomi.
Den forestående utvidelsen av Oslo Lufthavn Terminal 2 vil følge i de samme grønne fotefar.
- Jeg har et inntrykk av at tankegangen på dette området har vært grundig. Det er gjort spennende ting allerede fra starten av, da flyplassen ble til. Det er bare vår jobb å føre de gode ideene enda et stykke videre, sier Arne Malonæs ved Oras, som i sommer fikk kontrakt på hele røranlegget i forbindelse med utvidelsen med Terminal 2(T2). Kontrakten har en ramme på ca. 228 mill. kr eks. mva.
Ser det samme
At Oras sikret seg storkontrakten var ingen overraskelse, siden man tidligere hadde bevist ferdigheter gjennom store oppdrag - da OSL ble bygget. I tillegg har man gjort en en rekke oppdrag og hatt løpende servicekontrakter på flyplassen. Trolig har man tatt godt vare på både erfaring og kjennskap til lokalitetene når man klart å legge fram et opplegg som ga ny stor kontrakt.
- Jeg antar at det viktigste kriteriet for at vi fikk jobben var at vi er utvilsomt i stand til å ta ansvar for gjennomføringen. En entreprenør bør kunne gi løfter uten alle mulige forbehold, og vi er store nok og kompetente nok til å kunne sette inn ekstra krefter og øke tempo når det trengs. Men det skal jo også sies at vi har rikelig med erfaring med store og kompliserte prosjekter, sier Malones til VVS-forum.
Leveransen omfatter sanitæranlegg, varmeanlegg, brannslokkeranlegg, luftkjøleanlegg, klordoseringsanlegg og veksleranlegg.
Snø til kjøling
Gardermoen var tidlig ute blant flyplassser med å innarbeide en rekke unike miljøkvaliteter. Det mest grunnleggende var en rekke varmevekslersystemer på gjenvinning av varme fra avløpsvann samt utstrakt bruk av varmepumpeteknologi. Noe man dessuten er alene om er å bruke oppsamlet snø til å konstruere en kunstig isbre, som benyttes til kjøling utover våren.
Et annet tiltak er at man samler opp av-isingsvæske som brukes på flyene, og sender det i det lokale renseanlegget. Takket være en avansert prosess klarer man faktisk å bruke glykolet som en ressurs for å øke effektiviteten og høyne rensegraden. Selv om det ikke er krav om fullrensing blir vannet fra renseanlegget således renset og desinfisert til badevannskvalitet.
- Her er det tatt i bruk mye spennende løsninger og det er ingen tvil om at flyplassen er et foregangseksempel innen miljøtankegang. Alt dette er allerede en del av dagens anlegg, og vi skal videreføre de gode ideene i praksis, sier Malonæs.
Bakgrunn:
På grunn av økt trafikkmengde på Oslo Lufthavn må flyplassen utvide kapasiteten til å håndtere 28 millioner passasjerer i året. Dette gjøres ved at Terminalen bygges ut med 117.000 m2 og får en ny pir med plass til flere fly. Terminalen får også ny avgangs- og ankomsthall og nytt bagasjeanlegg. Utvidelsen er forventet å stå ferdig i 2017.
Adm.direktør Arne Malonæs i Oras AS mener en av grunnene til at Oras fikk kontrakten om leveranse av hele røranlegget til den nye terminalen på Gardermoen skyldes at de har bevist at de kan levere og gjennomføre store prosjekter med sikker hånd.
Oras skal videreføre grønn linje
Oslo Lufthavn er en pioner på energi og miljø. Oras som fikk storkontrakten på hele røranlegget ved utvidelsen Oslo Lufthavn terminal 2, lover å føre de gode ideene et stykke videre.Kontrakten har en ramme på rundt 228 millioner.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover