Blir ikke vannskaden tørket i løpet av en uke, kan man få omfattende muggsoppskader. Muggsopp kan være helseskadelig og skal ikke forekomme innendørs.

– Kommer utbedringen sent i gang, må mye rives, ellers kan man få vedvarende problemer med muggsopp, sier fagsjef Johan Mattsson i rådgivningsfirmaet Mycoteam.

Mycoteam ser stadig oftere at det ikke er gjort god nok jobb med tørking etter vannskader, enten de skyldes rørbrudd eller flom.

– Ved vannskader kan kapasitetsproblemer hos håndverkere føre til at vannet står for lenge inne i bygningen før skaden blir utbedret og vannet tørket opp. Det er særdeles ille ved flomskader fordi det kan ramme mange hus samtidig, og da blir tilgangen på håndverkere kritisk, sier han.

Moderne og miljøvennlige bygningsmaterialer tåler ikke vannskader så godt som eldre bygg.

– Nye byggforskrifter med strengere krav til tette sjikt og isolasjonstykkelse, bidrar til å øke skadeomfanget, sier vannskadeekspert Oddvar Stensrød i Gjensidige.

Flere flomskader
Hvert år utbetaler forsikringsselskapene flere hundre millioner kroner etter vannskader, mens utbetalingene etter flom varierer mye fra år til år.

I fjor registrerte forsikringsselskapene 4144 skader etter flom. Det er fire ganger flere flomskader enn året før.

Forsikringsutbetalingene var på 563 millioner kroner i fjor for slike skader, mot 82 millioner kroner året før.

– Over tid ser vi at erstatningsbeløpene per skade øker fordi vi har dyrere hus enn for 10-20 år siden, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Større flommer resulterer ofte i at et stort antall bygninger blir skadet samtidig. Man må både vente på at vannet trekker seg tilbake og på håndverker som kan utbedre skaden.

Dobling
– Vi har nesten hatt en dobling av vannskader som skyldes at vann trekker inn utenfra de siste 10-15 årene. Mye av dette skyldes lokal flom og inngår ikke i flomtallene, sier Oddvar Stensrød i Gjensidige.

Halvparten av vannskadene ble for dårlig utbedret, ifølge en kartlegging Mycoteam gjorde for fem år siden.

– Skulle man være så uhelding å få vannskade, er det tryggest å få forsikringsselskapet til å stå for utbedringen og ikke ordne dette selv med et kontantoppgjør. Gjør man det selv, er man ansvarlig for at reparasjonen skjer skikkelig og at det ikke dannes muggsopp, sier Johan Mattsson i Mycoteam.

Kilde: newswire