– For å kunne lage nøyaktige utslippsregnskap er det nå viktig å få ordentlig fart på generering av EPD-er for tekniske produkter. De må være fullstendig digitale og maskinlesbare, ellers er det bortkastet arbeid, sa innkjøpssjefen i Assemblin under samlingen. 

Det var daglig leder Terje Røising og assisterende daglig leder Anne Dahl Øiseth i VVP som hadde invitert medlemmene til den årlige toppledersamlingen på Hotel Continental i hjertet av Oslo. Det var nesten full klaff med oppmøte fra 55 medlemsbedrifter. Til sammen stilte det åtte foredragsholdere som skulle snakke om verdiskaping i verdikjeden og mangfold.

Ikke overraskende ble det minst like mye snakk om bærekraft og digitaliseringens betydning for å oppnå ambisiøse miljømål. Og det var ikke bare Geir Nygård i Assemblin som var opptatt av dokumentasjon av mer effektiv drift og klimavennlige leveranser.

Investering koster, men lønner seg

Ahlsell-sjef Runar Hansesætre avslørte i sitt innlegg at virksomheten hittil har puttet mellom 35 og 40 millioner kroner inn i grønn transport. For en milliardbedrift som Ahlsel Norge kan det synes som vel investerte penger, både med hensyn til reduksjon av miljøfarlige utslipp, men også fordi en grønnere profil posisjonerer selskapet når det gjelder nye oppdrag.

Og de har egentlig ikke noe valg. Selskapet har satt et ekstremt hårete mål, med nullutslipp innen 21 år og reduksjon av det direkte fotavtrykket med 75 prosent allerede innen 2030. For å få til dette må det løftes kollektivt, med felles fokus fra alle aktører når det gjelder bærekraft: Hansesætre fortalte hvor fornøyd han er med offentlig sektor og Kommune-Norge, fordi et betydelig antall norske kommuner har fokus på ombruk og lengre varighet på produktene. 

– Markedet er opptatt av en digital, grønn og sirkulær framtid for VA- og VVS verdikjeden, på dette området må bransjen faktisk innfri!

Saken forsetter under bildet: 

Det var mange tilstede på konferansen på Hotel Continental i Oslo. På bordet nærmest sitter blant annet daglig leder i VVP, Terje Røising, som var arrangør av toppledersamlingen.

Alt skal dokumenteres!

Geir Nygård har på sin side kunnet følge utviklingen fra Assemblin i over 20 år. Selskapet er en betydelig teknisk leverandør også i europeisk sammenheng. Nygård mener han har sett en positiv utvikling de siste årene når det gjelder hvor effektive rørleggerne er blitt i jobben sin. Før styrte grossistene ballet, og kundene stilte i for liten grad krav til leverandørene. 

Mangel på dialog og samhandling var en utfordring, men med digitaliseringsrevolusjonen og innstramningen av dokumentasjonskravene er det blitt langt lettere å få kontroll på graden av bærekraft og få oversikt over «synderne».

Saken fortsetter under bldet:

Geir Nygård, Assemblin. 

Ett av de ferske kontroll-verktøyene han trakk fram var Åpenhetsloven som trådte i kraft i fjor.

– Vi må sikre at vi ikke kjøper produkter eller råstoffer fra land som er under handelsrestriksjoner. Vi må vite om etikken, er det ordnede arbeidsforhold der det er produsert og så må vi kartlegge risikobilde og følge det opp. Hvis vi avdekker noe som ikke er i orden, er jo det skikkelig bra. Da kan vi hjelpe til med å få mer ordnede arbeidsforhold, mener Nygård.

Kvalitet er god bærekraft

Frank Olsen i Rørkjøp hadde som vanlig et friskt innlegg, der han via en del retoriske omveier kom til den ikke overraskende konklusjonen at altfor mange forbrukere velger lav pris fremfor kvalitet når det gjelder vanntransport i hus, hytter, hotell og næringsbygg.

– Jeg vil dra det så langt at man ikke burde få lov til å selge VVS-produkter i Norge hvis du ikke har papirene i orden og har begrep om hvordan de fungerer.  Det er strenge krav til VVS herfra til månen, men hvem som helst kan altså selge disse produktene. Det er fantastisk, sa han ironisk og presiserte at gruppen som nå var samlet hadde et felles ansvar for å motarbeide alt det billige skrotet:

– Det er vår største utfordring å få norske forbrukere til å forstå at ved å velge oss velger de kvalitet. Vi skal distribuere rent vann til det norske folk og må naturligvis levere kvalitet hver eneste dag. Ved å velge oss kommer de bærekraftige løsningene helt naturlig. Dette er et viktig budskap som vi i fellesskap bør fremføre: Vi i dette rommet er beslutningstakerne og kan bestemme dette sammen, mener han og viste til at Rørkjøp selv har tatt et tydelig valg ved å prioritere kvalitet framfor lavere kvalitet.

Olsen fulgte dermed naturlig opp administrerende direktør i Brødrene Dahl, Lars Tendals morgenbudskap: Forutsetningen for vekst er et sterkere samspill i hele bransjen. 

Saken fortsetter under bildet:

- Vi må tilføre mer verdi til verdikjeden selv om vi er konkurrenter, dog med felles mål. Brødrene Dahl ønsker å gi kundene de mest effektive og innovative løsningene med god omløpshastighet, sa Tendal på en konferanse som viste at man sakte, men sikkert beveget seg i riktig retning når det gjelder bærekraft og digitalisering.