I likhet med flere sentrale eiendomsaktører framhevet Haugsten betydningen av å jobbe tverrfaglig på Energi- og miljøkonferansen 2013. Den arrangerte Hjellnes Consult torsdag 07.02. sammen med Estate Media, NCC og Nordic Green Building Council.

– Som byggherre er vi kjent med en rolle der vi nærmest sitter på toppen av pyramiden og lener oss litt tilbake, sender ut bestillinger og venter på at de kommer, sa Haugsten. Deretter må byggherren selvsagt følge med om leveransene innfrir ønskene. Haugsten poengterer at bestillingskompetanse er og vil fortsette å være et kritisk punkt, og at Entra ønsker å fornye måten de jobber på.

– Vi utfordrer oss selv i denne rollen og tenker innovasjon i arbeidsprosess ved å være mer fremoverlente, fastslår Haugsten.

Felles mål fra starten
Et konkret og nærliggende eksempel på en mer fremoverlent rolle er Powerhouse-samarbeidet Entra er en del av.
– Der har vi fem aktører gått sammen og er mer likeverdige partnere i det samarbeidet;  vi sitter ikke på hver vår side av bordet nærmest med en juridisk kontrakt i mellom oss, understreker Haugsten.

Framfor å være opptatt av de andre i prosjektet har ansvar for, har Powerhouse-partnerne definert et felles mål de alle ønsker å oppnå.

– Vi har alle felles lagt hodet på blokka for å få det til å fungere, og må sammen finne løsningene. Det tverrfaglige samarbeidet vi har fått til da, har for oss vært innovasjon i arbeidsmetode og prosess, understreker Haugsten

Anerkjenne og respektere
Foruten Entra deltar Snøhetta, Zero, Hydro og Skanska i Powerhouse-alliansen. Miljøsjef Rune Stene i Skanska vektlegger også arbeidsprosessen som en sentral erfaring fra Powerhouse-samarbeidet.
– Det er viktig å gjøre all kunnskapen tilgjengelig fra start. Alle får komme med sine innspill, man anerkjenner og man respekterer hverandres kompetanse, poengterte han på konferansen. 

Disse synspunktene har ikke Roar Smelhus i Hjellnes Consult vanskeligheter med å dele.

– Vi sier jo som selskap at Sammen designer vi fremtiden. Da er det også viktig med en konferanse med disse temaene hvor vi kan dele kunnskap med forskjellige ledd i verdikjeden, lære av hverandre og se muligheter, poengterer Smelhus.

Grønne bygg fylles raskere
I år valgte rådgiverselskapet å arrangere sin årlige Energi- og miljøkonferansen med flere samarbeidspartnere.
– Det var spennende for oss å få en litt annen vinkling, blant annet med mer vekt på økonomi og grønne bygg, sier Smelhus.

Blant annet poengterte administrerende direktør Rolf Thorsen i NCC Property Development i sitt innlegg at miljøbygg ikke får vesentlig høyere leiepris, kanskje to til fire prosent, men de fylles fortere opp.

- Dermed får vi høyere kontantstrøm i slike bygg, og det kommer til å gi høyere salgssum, konkluderer han.

- Hvor mye billigere?
Thorsen møter stadig spørsmålet om hvor mye dyrere det er å bygge miljøbygg.
– Det er helt feil spørsmål. Spørsmålet er hvor mye billigere er det å bygge miljøbygg, mener han. Riktignok har han ingen statistikk som sier at det er billigere å bygge miljøbygg, men Thorsen poengterer at måten man stiller spørsmålet på,  er ganske drivende i forhold til hvordan man tilnærmer seg en problemstilling.

– Hvis spørsmålet ditt er ”hvor mye dyrere?”, har du allerede akseptert at det blir dyrere. Da ligger det allerede inne som en sperre i tankevirksomheten  din og i forhold til innovasjonen din. Nettopp derfor mener jeg at spørsmålet skal være hvor mye billigere skal det faktisk være, sier Thorsen.

Helhet med Breeam
Også Thorsen vektlegger at for å lykkes med ambisiøse bygg, må tverrfaglig fokus tidlig inn.
– Skal du få til et godt bygg, må du planlegge det fra dag 1. Du bør også få inn klassifiseringsverktøy som Breeam så tidlig som mulig – og du må få kjerneteamet tidlig på plass, råder Thorsen.

Breeam- klassifisering er viktig for å ivareta helheten i byggene, noe Hjellnes Consult framhevet på konferansen. Breeam løfter integrasjon av tekniske bygningsinstallasjoner (ITB), og det ivaretar helhetlig kvalitet.

– En del leietakere er redde for at miljøperspektiv skal gå ut over inneklima. Det å balansere energibruk og inneklima blir stadig viktigere, og Breeam har med seg den helheten. Slik skaper vi gode bygg for brukerne, sier Smelhus.