-Vår bransje sliter med rekruttering, og vi mangler spesielt tverrfaglige prosjektledere. Jeg møtte Zafar da jeg underviste på Oslo Fagskole, og var rask til å tilby den ivrige og dyktige studenten jobb i vår bedrift. Vi er glade for å være tilstede her på utdeling av KEM-vitnemål i dag, og jeg skal innrømme at jeg er på jakt etter enda flere av Awans kaliber, sier Hennig Friis. Bedriftslederen har i lang tid utmerket seg med stort engasjement innen utdanning og rekruttering til bransjen.

Tverrfaglig utdanning
- KEM-utdanning er noe jeg kan anbefale! Etter 3,5 års deltidsstudier er det nå rett ut i jobb som prosjektleder. KEM står for Klima, Energi og Miljø, og det er en tverrfaglig og spennende utdanning. Prosjektstyring, vann, ventilasjon, kulde og økonomistyring er noen stikkord for studiet. Fagskolen krever bakgrunn fra El, rør, kulde, blikk eller automatisering. Etter fem års praksis og fagbrev, kan du ta mesterbrev på Fagskolen, forklarer Zafar Awan. Han var utdannet kuldemontør før han startet på KEM-studiet.

Bevisst valg av arbeidsgiver
Awan har valgt å jobbe i en mellomstor bedrift fordi han mener at det fører til mer variert og givende arbeid enn hos en stor bedrift. Med sine 12 ansatte har Luftkvalitet AS sin virksomhet i Oslo og Akershus-området. Innenfor spesielle nisjer i verkstedindustrien har firmaet spesialkompetanse og leverer prosjekteringsoppdrag rundt i hele landet, med jevn fordeling av offentlige og private kunder. Som klimaentreprenør har Luftkvalitet AS har et overordnet mål om å levere anlegg av høy kvalitet, skape gode relasjoner og beholde fornøyde kontraktspartnere innen serviceavtaler.

Spennende KEM-fremtid
Awan går en spennende fremtid i møte når han nå kan smykke seg med mesterbrev og KEM-utdanning. Bransjen skriker etter avgangsstudentene. Med høye lønninger og gode jobbtilbud i sikte, går Awan en spennende fremtid i møte. KEM-studiet har i dag høy anerkjennelse i næringen, og studentene går inn i et marked i sterk utvikling. Avgangsstudentene som ble hedret med høytidelig seanse i Norsk Teknologis lokaler i går, var et nytt sterkt kull med fagskolestudenter, alle uteksaminert ved Fagskolen i Oslo.

Krav i anbudsrunder
-Det er et krav i offentlige anbudsrunder at bedrifter er tilknyttet opplæringskontorer. Dette medfører et kjærkomment økt press på vår bransje om å knytte til seg læringer. Bransjen har lenge slitt med rekruttering, men mange bedrifter har allikevel ikke vært flinke til å ta til seg læringer. Dette har blitt bedre siden nitttallet, men bransjen har fremdeles en lang vei å gå, forteller Friis.

Luftkvalitetsjefen tar ansvar
Henning Friis har vist ansvar med å være opplæringsbedrift og ta initiativ til KEM-utdanningen. Han er også foreleser ved Fagskolen i Oslo.

Luftkvalitet AS har vært medlem av VKE siden 2005. Friis forteller at hovedgrunnen til medlemskapet er at VKE er bransjens talerør mot myndighetene, og at VKE gir medlemsbedriftene mulighet til å påvirke rammebetingelsene. – VKE pløyer veien for oss, og det er ikke fair å være gratispassasjer, mener Friis.

Kilde: VKE