Kursene skal bane vei for allerede lovpålagte energivurderinger av bygg, som nå er langt etter skjema.
- Erfaring tilsier at det i eldre bygg er store energigevinster å hente ved å kontrollere anleggene, ofte finner man umiddelbare tiltak med opp til 30 % intern rente, sier Svein Erik Ulverud, som foreleser over emnet "Energivurdering av tekniske anlegg i bygninger" med fokus på Klimaanlegg (ventilasjon og/eller kjøl). 

Hensikten med kursene er å gjøre teknikere og ingeniører i stand til å foreta vurderinger av energiprestasjonene til ulike tekniske anlegg iht. Forskriften.

- Målet er å kunne gi en enkel energivurdering av ventilasjonsanlegg, klimakjøling, kjel- og varmeanlegg, sier Ulverud. Samtidig går man gjennom energimerkeordningen, slik at merking/attest og energivurderingen kan gjøres samtidig for å få best mulig effektivitet.
 For Yrkesbygg har bare 10-15 % av de som skal ha utstedt energiattest utført energivurdering.

- Av de utførte energivurderingene er ca 90 % på klimaanlegg. Dette betyr at det fortsatt er et stort udekket behov for energivurderinger og energiattester, og ikke minst for gjennomføring av tiltak, sier Ulverud som holder kursene sammen med Atle Holberg.
For mye å gjøre
Fristene har forlengst løpt ut for den lovpålagte energivurderingen av offentlige bygg og yrkesbyggbygg, og hittil er ikke en gang 10 % vært gjennom prosessen.

- Norge har brukt alt for lang tid på prosessene, både politikere og byråkrati må ta ansvaret. Jeg kan forstå de som føler at man blir kastet inn i dette, men her er det store penger å tjene, både for eiendomsbesittere, rådgivere og leverandører, sier Ulverud, som nok hadde forventet bedre respons på kursene.


- Med slike økonomiske utsikter hadde vi forventet en større respons på kursene, men trolig har leverandørene for mye å gjøre for tiden, sier Ulverud.

For leverandører av tekniske anlegg er det å kunne foreta energivurderinger en gylden adgangsnøkkel til nye oppdrag.

-Vi ser også at eiendomsbesittere sender sine folk på kurs. En energivurdering av byggets tekniske installasjoner er viktig innsparingsverktøy. Når det i tillegg er lovpålagt kan jeg ikke komme på flere gode grunner til å gjennomføre kurset, annet enn miljøperspektivet selvfølgelig, sier Ulverud.
Energiscore
Kurset omfatter gangen i en energivurdering, forberedelse, registrering av grunndata, inspeksjon, etablering av målepunkter, målinger, beregning av besparelser, rådgiving og rapportering samt gjennomgang av simuleringsmodeller.
Integrert i kurset inngår identifisering av vanlige feil og mangler ved anleggene og utforming av forslag til forbedringspunkter (tiltaksliste).

Foreleserne har bred erfaring fra energieffektivisering av tekniske anlegg. Ulverud er medforfatter av fagboken "Enøk i Bygninger" sammen med NTNU, og underviser i dag på fagskolen i Gjøvik (KEM og FDV).
Kursene arrangeres av VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi) - en forening for bedrifter i ventilasjon-, varmepumpe og kuldepumpebransjen.
Det er lov om energimerking som regulerer påleggene, les mer på www.energimerking.no VKE er en bransjeforening i Norsk Teknologi – tilsluttet NHO