Om ikke mange månedene vil en EU-forordning innunder Økodirektivet, som omhandler en rekke typer varmtvannsberedere trolig tre i kraft. Dette på tross av norske protester i en årrekke.
- Det er helt klart urettferdig at varmtvannsberedere som går på hydroenergi skal dømmes som miljøverstinger av dette direktivet. Norsk strøm er den reneste i verden, og er basert på fornybare ressurser. Men EUs syn har trolig sin bakgrunn i at elektrisk energi i EU gjerne kommer fra kullkraft, som har dårlig virkningsgrad og gir store utslipp, sier Reidar Olsen ved Høiax i Fredrikstad, som dog har forbredt seg godt på det som eventuelt vil komme.
Svært kostbart
Det har vært mye til-og-fra innen EU, arbeidet har gått sent. Norge ved NVE har gjort en tapper innsats for å fremme sitt syn, ifølge Olsen, i tillegg har særlig foreningen Norsk Industri gjort hva man kan for å bli hørt.
Men trolig vil forordningen komme, kanskje allerede til høsten.
Noe som vil kunne få drastiske konsekvenser.
- Et eksempel på brukere som kan få store kostnader er i bygårder der det i dag står et stort antall beredere samlet i et lite teknisk rom. Når de skal skiftes ut vil det ikke være mulig å kjøpe maken. Da må man trolig gå i gang med enøk tiltak, varmepumper og ombygginger. Dette vil koste flere ganger mer enn hva en ren utskiftning ville gjort, spår Olsen ved Høiax, som gremmes over kostnadene og konsekvensene for enkelte.
Tilsvarende vil kunnes skje med familier som skal skifte ut en større tank eller som får økt varmtvannsbehov. En slik jobb kan fort koste flere ganger mer enn i dag.
- Selv om det i dagens nybygg installeres moderne varmtvannssystemer med enøk-funksjoner er det for galt å pålegge dette til f.eks. gamle trange bygninger, siden det vil medføre kostbare ombygginger. Nå er ikke vi Høiax på noen måte i mot energieffektivisering og ny teknologi, men ved rene utskiftninger av utstyr hvor kostnaden blir fler- eller mangedoblet pga direktivet, så mener vi at det må finnes muligheter for statlige støtteordninger, sier Olsen
Mange modeller
Olsen ser fram til en endelig avklaring på noe som lenge har dratt ut i tid. Det er krevende å drive utvikling og tilpasning av teknologi når forutsetningene ikke er faste. Det håper han de blir, slik at man får klare linjer å forholde seg til.
- Det vil trolig komme ulike bestemmelser for ulike størrelser og klasser av beredere. Noen av tilpasningene kan bli å isolere berederne enda mer, muligens i kombinasjon med elektronikk og programstyrefunksjoner som vil gi energisparing, slik at berederne kan klare kravene, forklarer han.
Et av tiltakene er å sørge for at berederen vil huske forbruksmønsteret og levere riktig mengde varmt vann til riktig tid, noe som vil gi energisparing.
Men i enkelte tilfeller må selve designet endres, og det er man allerede i gang med. Til moderne beredersystemer leverer man varmepumpesystemer som trolig vil passe med de nye kravene.
- Vi tilpasser oss endrede forhold, og det vil trolig forbrukerne også. Enkelte hevder at reglene faktisk kan føre til at man heller kjøper flere små beredere i stedet for en stor, da virker regelverket ikke etter hensikten, sier Olsen til vvsforum.
Beredt på EU krav
Berederbransjen har tatt sine forholdsregler for verst tenkelige utfall av Økodirektivet
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover