Kvadratmeterprisen er beregnet til opp mot 65.000 kroner og totalpriser på 9,4 millioner kroner, ny rekord for Obos.
Men salgsfesten stoppet før den startet.
Årsaken er at Stortinget har bestemt at en utbygger må kunne stille fem prosent av de prosjekterte kostnadene til disposisjon i fem år etter at boligene står klare. Og Obos var ikke overbevist om at byggmesteren og håndverkerne i dette prosjektet kunne skaffe så mye egenkapital som loven krever, skriver Dagens Næringsliv.
– Jeg er lei meg for at vi ikke har klart å få det til. Obos ønsker enda mer finansiell sikkerhet enn vi kunne stille, sier daglig leder Bjørn Schem i Mesterhus Oslo til DN.
Schem forhandlet på vegne av selskapene Håndverksbygg og bygg- og tømmermesterfirmaet LBL. De klarte rett og slett ikke å møte de nye strenge kravene til egenkapital for entreprenører, boligbyggere og håndverkere.
– Håndverksbyggeren har egenkapital på seks millioner kroner, mens LBL har egenkapital på to millioner kroner. Vi klarte ikke å stille sikkerhet for hele kontraktsummen som er 26,5 millioner kroner, sier Schem.
Fordi den nye garantibestemmelsen trådte i kraft for bare to år siden, tror Jæger i Boligprodusentenes Forening at utfordringene for entreprenørene bare vil bygge på seg de neste tre årene.
– Om to til tre år vil dette merkes kraftig. Man klarer kanskje fem prosent. Men akkumulert over fem år, blir det 28 prosent krav til egenkapital, hvilken annen bransje er det som har det så strengt, spør han i en artikkel i DN.
I tillegg frykter Boligprodusentenes Forening at mange medlemmer begynner å jukse.
– Jeg er livredd for at flere huskjøpere velger å ikke få stilt sikkerhet. At entreprenøren driver med juks og fanteri. Det er bare å si at man har stilt sikkerhet, så viser man ikke garantibevis. Det kan være redningen for noen. Men hvis firmaet da går overende, så har man ikke noe penger å hente, sier Jæger.
Han håper politikerne nå tar til fornuften.
Samme kveld som Obos hadde invitert til salgsmøte, valgte de å trekke husene fra markedet.
Obos jobber nå med å finne en ny entreprenør til prosjektet, og foreløpig er salgsstarten utsatt på ubestemt tid, skriver selskapet i en pressemelding.
«Obos kan ikke leve med usikkerhet om hvorvidt den entreprenøren vi velger har tilstrekkelig soliditet og gjennomføringsevne til å levere et prosjekt av denne størrelse. Det vil medføre en stor risiko for oss som utbygger, men ikke minst for boligkjøperne. For oss handler det mest om at det skal være trygt og forutsigbart å kjøpe bolig hos Obos», skriver Daniel Kjørberg Siraj, konserndirektør for boligutvikling og eiendomsmegling i Obos.
Ble for dyrt for Mesterhus
Obos bråstoppet salget av 17 rekkehus på Bekkelaget i Oslo da det ble klart at byggmesteren Mesterhus hadde for liten egenkapital.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover