Av Ing. Helge Folkestad
Ener VP-system er utviklet for nordisk klima og bruksvaner samt 100 % sikkerhet mot legionella. Kontinuerlig kontroll av temp. i forbruksvannet der nedre grensen er 65’C.
Selv de mest resistente bakterier av legionella skal ikke kunne utvikles hos noen av våre kunder selv om dette kanskje ikke er et krav i Alpha VP-systemet til Torgersen i Alpha Innotech.
Hva de fleste gjør i VP-bransjen gjør, mener vi gir økt usikkerhet m.h.t. legionella.
Altså kun ha 50’C på varmtvannsberederen fordi VP skal varme dette er uforsvarlig, til tross for at vannet i perioder varmes med elektrisk forbruk opp til 70 ’C (Ingen sikkerhet for at vannet har vært i 70 ’C og i tillegg opptil 20 % av vannet som aldri varmes opp til 65 ’C slik at denne usikkerhet m.h.t. legionella kan andre skape men ikke Ener-Produkt A.s.
Ener- VP-system skal være god enøk gjennom hele året og ikke kun til romoppvarming.
De fleste bygg har forskjellig energibehov og nøkkelen til god økonomi er å kunne spare mest der energiforbruket er størst.
Ener VP-system er fremtidsrettet da vi benytter varmepumpen gjennom hele året med en god årsvirkningsgrad i snitt. Automatisk gis mer varme til forbruksvann når forbruket er stort og når oppvarmingsbehovet øker gis en større andel til dette.
De som ikke følger med i tiden benytter feil informasjon om at 20 % av energiforbruket er til vart vann. (6+% til romoppvarming.) Svenske undersøkelser viser at over 50 % av energiforbruket benyttes til oppvarming av forbruksvann, mens andel energi til romoppvarming er synkende da vi har velisolerte bygg og flere med effektiv varmegjenvinning osv.
I noen ”gamle” boliger bygget før 1970-årene bruker mest energi til romoppvarming.
Lite energi til varmt vann uten barn i huset osv. kun eldre voksne folk. (Typisk en eldre bolig over 30 – 40 år med personer der barna er flyttet ut og en mulig gammel oljekjele/vedfyring eller lignende.) Luft/Luft varmepumpe kan her vurderes dersom det ikke tenkes på at nye generasjoner kommer til, men først isolere og deretter en energiriktig varme.
Folk flest har velisolert bolig (Nyere eller opp-pusset bolig) flere er yngre beboere der barn vokser opp og vannforbruket er normalt stort som de nye målingene dokumenterer.
Trend i tiden er at de unge dusjer 1 -2 ganger pr. dag koser seg - dusjer lenge og vel samt at de voksne tar et boblebad av og til. Altså helt klar tendens: Økt forbruk av varmt vann og mindre energi til romvarme som også påvirkes av PC, Radio, TV, lys, personer og dyr osv.
Ener Varmepumpe sløser ikke med strøm til drift av vannpumper. Vannpumper bruker strøm hele året og ekstra kr. 2 000 til denne drift må også tjenes inn i form av økt besparelse.
Ener VP ULV er blitt bedre også om vinteren, fordi VP-gassen gir mer effektiv varme og de aller kaldeste dager under –15 ’C er nesten borte. Investeringen er mye lavere enn system med energibrønn og Ener varmer mer effektivt opp forbruksvannet gjennom året og selv om energimengde til romoppvarming er noe bedre m/energibrønn er det ikke mange døgn det er kaldere enn – 1’C i snitt. Det er ofte varmt om dagen og noe kjøling om natten, men det trengs minst energi til oppvarming om natten da nattsenking er på plass sammen med lett vannbårent system. (Vannbåren varme ved gulvet fra gulvlisten som gir naturlig strålevarme som solvarme på og langs gulvet.) .
Om Europa ellers ikke har dette energieffektive system med i sin standard for varmepumper og dette er langt mer effektivt, vil det forundre meg om de ikke benytter en beregningsmåte for forbruk av energi sammenlignet med hva en mottar til varme totalt sett.
Bruksmønstret i Europa kan være noe forskjelling land imellom og vi i Norden bruker kanskje mer vann til vask/renhold/hygene og velvære en de som hoder til sørover i Europa.
Vi må ikke la være å ta ibruk mere energieffektive løsninger fordi dette ikke er normer eller standarder ellers i Europa. Dette ville være å stoppe utviklingen og må ikke aksepteres.
Virkningsgrad gjennom døgnet må beregnes med en snitt av temp. dag og natt med fradrag for forbruk av energi til vannpumper og ekstra varmetap i varmeveksler osv.
Vann/vann varmepumpe tar sin energi fra vann/lake som holder fra +7 om sommeren og ned til minusgrader som ca. -3’C i deler av vinteren. Vi ser ikke det er stor forskjell på dette og utetemperatur langs kysten der det bor flest folk i Norge.
Tar vi med vår/sommer og høstmåneder med høy temp. i uteluften vil folk flest innse at luft/vann varmepumpe har svært gode vilkår gjennom hele året i Norsk klima.
Så vidt vi vet er VP Vann/Vann testet av NTNU v/Prof. Jørn Stene og vi har registrert at Vann/Vann varmepumper har skrytevirkningsgrad på over 4.0 mens utførte feltmålinger viser langt lavere COP-verdier enn reklamen tilsier. De beste var 3,5 og de fleste under dette !
Angående lake i varmepumper for transport av energi, gir dette økt energiforbruk i veksler og dette gir svakere varmeoverføring enn rent vann. Uansett er det ulempe med andre væsker/system der noen virker korrosivt i konsentrert form, pris eller miljø- fiendtlige i konsentrerte mengder dersom lekkasjer innomhus eller slippes ut i naturen osv.
Vi mener det ikke er stor energimessig forskjell mellom systemene annet enn at investeringen i borehullsvarmepumper er meget større, men at de kanskje er regningsvarende for svært store og gamle bygninger og yrkesbygg som ikke vil gjøre enøk- tiltak ellers.
Vår målsetning er å anbefale den rette varmepumpe som tilpasses kundens behov.
Utfordringen med vann til romoppvarming er å utnytte mulig nattsenkning og få glede av gratis solvarme, internvarme osv. Vi mener svaret på dette er vannbåren varme der rommet varmes av ”BestBoard” varmelist. (Goden Award – prisbelønnet for ny teknikk/varme i Geneve etter flere års tester.) Vannet sirkuleres inne i listen og da avgis naturlig strålevarme lavt ned/på gulvet uten å varme luften for mye (stiger til taket,) mens listen skjermer mot kulde fra vindu/ yttervegg og virker som en mere isolasjon på ca. 5 cm i veggen. Varmesystem som også isolerer bedre er ikke lett å forstå.
Kontakt Ener- så forklares dette.
Ing. Helge Folkestad