For hvert nye Geberit-produkt som blir montert, blir bygget mer bærekraftig. Produktene kommer nå fra en produksjonslinje som er en av de grønneste i bransjen. De siste fem årene har Geberit Group redusert sin miljøpåvirkning med 27,5 prosent. Det er mer enn selskapets egen målsetting om å kutte fem prosent årlig fra 2015.
Som en stor aktør i bransjen har vi visse forpliktelser når det kommer til innovasjon og til å introdusere nye løsninger på markedet med bærekraftig og funksjonell design. Jeg er stolt av at vi i nesten 30 år har vi utfordret bransjen til å tenke mer bærekraftig, og at vi nå har overgått flere av våre egne klimamål. Vi er en sanitærprodusent du også skal kunne regne med i fremtiden, sier Tor Martin Garsjø, Administrerende direktør i Geberit Norge.
I tillegg til reduksjonen av virksomhetens miljøpåvirkning, har Geberit også overgått sin egen målsetting om fem prosent reduksjon årlig når det kommer til CO2-utslipp. Fra 2015-2019 kan selskapet vise til 26,4 prosent mindre utslipp knyttet til salg. I samme periode har også Geberits vannforbruk blitt redusert med 11,4 prosent.
Intelligent bruk av avfallsvarme På produktsiden prioriterer vi å lage holdbare og ressurssparende sanitærløsninger hvert nye produkt skal være bedre og grønnere enn sin forgjenger. Det har ført til at vi har utviklet nye, innovative metoder for produksjon og emballasje, forklarer Garsjø.
For å redusere utslipp og spare energi har Geberit utviklet en metode for resirkulering av avfallsvarme fra produksjonen. Avfallsvarmen kan nå blant annet brukes til å tørke og varme opp plastgranulater som brukes til å produsere skjulte WC-sisterner før de føres inn i støpemaskinen. Bare ved å gjøre dette var det mulig å spare 400 megawattimer energi på ett produksjonsanlegg i 2019, noe som tilsvarer gjennomsnittsforbruket av elektrisitet til rundt 65 husholdninger.
Geberit har også tatt en rekke initiativ for resirkulering av emballasje. I 2019 brukte selskapet 38 000 tonn emballasjemateriell ca. 60 prosent av dette ble samlet og resirkulert av Geberit eller en av deres samarbeidspartnere.
Energikrevende produksjon av keramikk Geberit har satt en rekke mål for perioden 2020-2022 som vil bidra til å gjøre produksjonsanleggene og produktene mer bærekraftig. Geberits produksjonsprosesser krever store mengder energi for å fungere, og et fokus fremover vil derfor være å gjøre den energi-intensive keramikkproduksjonen mer bærekraftig.
Nå fokuserer vi på å redusere energiforbruket på våre produksjonsanlegg for keramikk. Høy energi er en nødvendighet om man skal produsere holdbart og dermed bærekraftig materiale som keramikk. Derfor er det en av våre mest energi-intensive produksjonsprosesser hvor ovnene må varmes til temperaturer opp mot 1,200 °C. På Ekenäs-anlegget i Finland har vi imidlertid oppnådd energibesparelser på mer enn 20 prosent gjennom justering av ovnene. Vi vil fortsette å se etter muligheter som kan bidra til å redusere vårt energiforbruk, sier Tor Martin Garsjø.
Andre mål for perioden inkluderer:
- Forbedre miljøeffektivitet (miljøpåvirkning per salg) med 5 % årlig
- Reduksjon av farlige stoffer i produksjonsanlegg med 5 % årlig
- Reduksjon av CO2-utslipp i forbindelse med salg med 5 % årlig
- Årlig innkjøp av ytterligere 3 GWh grønn strøm
- Utkikk etter flere høykvalitets plastgranulater
- Kontinuerlig oppdatering av maskinflåten med energieffektiv teknologi