I perioden 2011 til 2012 nærmest eksploderte det internasjonale solcellemarkedet. Boomen startet en utvikling hvor europeiske solpanel-produsenter bukket under for langt billigere paneler fra kinesiske leverandører – og førte til et prisras som har gjort solceller oppnåelige for folk flest, også i Norge.
Men solcelle-boomen har en bakside, skriver Teknisk Ukeblad og viser til problemer som er oppstått i Danmark. Der tror det danske forsknings- og teknologibaserte kunnskapssenteret, Teknisk Institut, at mange solcelle-panel som ble kjøpt inn under solcelle-boomen, har feil og mangler som vil komme til syne om få år. Årsaken er sterkt varierende kvalitet.
– Jeg tror at det i fremtiden vil oppstå flere problemer med mange solcelleanleggs effektivitet. De aller fleste av solcellene ble satt opp i 2011-2012, og det vil gå en del år før skader på grunn av dårlig kvalitet på solcellene vil vise seg, sier Ivan Katic, seniorkonsulent hos Teknologisk Institut til danske Ingeniøren, som har skrevet en rekke artikler om temaet. Han sier at i stor grad er useriøse prioduenter luket ut av markedet nå.
Formann i foreningen Danske Solcelleejere, Michael Hvitfeldt, har nylig påkostet en profesjonell test av sine egne 30 solcellepanel fra 2012, som avslørte at panelene leverte mindre enn produsenten lovet.
Solcellene hadde en ytelse som var mellom 0,4 og 2,5 prosent mindre enn minimumsytelsen produsenten oppga. I tillegg ble det avslørt sprekker i samtlige paneler.
– Det vi ser nå, er bare starten. Anleggene fra 2011-2012 begynner å bli gamle nå, og så oppdager vi effekt-tap, sier Hvitfeldt til danske Ingeniøren.
Teknisk Ukeblad referer til solcelle-ekspert Bjørn Thorud i Multiconsult sier at Danmark hadde en vanvittig boom rundt 2012 og har i dag langt flere solcelle-anlegg enn i Norge, rundt 100.000 solcelleanlegg. Thorud kjenner ikke til tilsvarende problemer i Norge, men vil ikke bli overrasket om noe lignende vil skjer her hjemme.
I følge Ingeniøren ser formann for Danske Solcelleejere Michael Hvitfeldt for seg en rekke erstaningssaker fremover. Formann for Dansk Solcelleforening Flemming Kristensen sier at dette ser de frem til, fordi de vil være med på å holde høy kvalitet på de produktene som leveres til det danske markedet.