EU har valgt å kalle året for «European Year of Air» og er en del av mange tiltak for strengere EU lover og retningslinjer for luftkvalitet, samt beskyttelse av EU´s innbyggere og omgivelser.

Dagens EU standard for luftkvalitet er lavere enn de standarder som er anbefalt av WHO og av EPA (US Enviromental Protection Agency). Spesielt for fine partikler (PM 2,5) som påvirker helsen mest. I Europa er den årlige maksimum konsentrasjonen 25 µg/m3 (2,5 ganger dårligere enn hva WHO anbefaler) og selv denne grensen er vanskelig å oppnå for de fleste medlemsland. I USA har EPA en ambisiøs målsetting med å foreslå grensen til 12 µg/m3. I tillegg må man også ta hensyn til partikler mindre enn 100 nanometer som ytterligere ødelegger vår helse.

Disse fakta ble fremlagt tidlig i januar i år under European Environmental Bureau Conference i Brüssel. EU´s miljøkommisjonær, Janez Potocnik, fortalte at over 420.000 premature dødsfall i 2010 var på grunn av luftforurensing, et antall som er helt uakseptabelt. I tillegg er det også påvist i et nylig «Eurobarometer» at luftforurensing er til stor bekymring for EU borgere. Der sies det at 72% mener offentlige myndigheter ikke gjør nok for å skape god luftkvalitet og 87% mener at luftveissykdommer er et alvorlig problem.

EU har tidligere hatt ganske aggressive mål og tiltak for å redusere utslipp, og noen av disse har gitt gode resultater. I følge en rapport fra EEA i 2011 er utslipp av svoveldioksid redusert med over halvparten og karbonmonoksid fra fossilt brennstoff redusert med 50% det siste tiår frem til 2009. Imidlertid så har nivået av nitrogenoksid og partikler øket, på samme måte som nivået for enkelte andre skadelige forurensinger.

Saken fortsetter under bildet:

Camfil sin trailer huser fire mobile laboratoriestasjoner. Den mobile utstillingen illustrerer noen av de viktigste delene av Camfil Farrs renluftkonsept og luftfilterteknikk.

Mer enn 95% av EU borgere som bor i byer puster inn luft med et ozon nivå som overstiger WHO´s anbefalinger. Denne bakkenære ozon gassen, en naturlig og svært reaktiv gass, settes i direkte sammenheng med antall innleggelser på sykehus på grunn av pusteproblemer og infeksjoner.

Camfil ønsker velkommen tiltaket «European Year of Air» og alt det innebærer for bedre helse for innbyggerne sier Alan O´Connell, CEO i Camfil gruppen.

- Men man skal også huske på at forurenset utendørs luft blander seg med innendørs luft via åpne vinduer og via ventilasjonssystemer som ikke har installert effektive filter. Det er derfor innendørs luften ofte er svært forurenset i hjem, på arbeidsplasser og i offentlige områder. Dette kan være til stor plage og risiko for barn, eldre og kronisk syke, spesielt i bynære områder. De fleste mennesker oppholder seg mer enn 90% innendørs, så man må tenke like mye på IAQ – innendørs luftkvalitet- som man gjør på uteluften omkring oss.

Camfil tilbyr et meget stort produktprogram på alle typer filterprodukter for å forbedre IAQ. Fra energi effektive filter i ventilasjonsanlegg til spesial utviklete «City» molekylær filter som fjerner både partikler og gasser i luften. 

- I tillegg til våre 4 FoU sentere rundt om i verden som utvikler morgendagens filtrerings løsninger, har Camfil også påtatt seg oppgaven med å utdanne både publikum og politikere innenfor området inne/uteluft forurensinger. Dette gjør vi blant annet med vårt European Road Show og medvirkning til Campain for Clean Air i London, sier Erik Markmann, VP Communication, Camfil gruppen.