Tjuvholmens vakre sjøside skal være klart til sommeren. Dette har vært et prestisjetungt og utfordrende oppdrag for rørleggerbedriften Andenæs VVS. Man har gjort egne valg i utførelsen av det som utvilsomt blir Norges mest attraktive leilighetsbygg.
Kronen på verket for Andenæs´ langvarige engasjement på Tjuvholmen blir hus nr. 83, som er 50 luksusleiligheter med forretninger på gateplan. Tidligere gjorde man Astrup Fearnley museet, så hotellet The Thief, ved siden av til sammen tre store leilighetsbygg, nr 81 og 82 foruten da nå 83.
Saken fortsetter under bildet:
Illustrasjon av Tjuvholmen
Prosjektet Hus 83 har pågått siden våren 2013, og skal være ferdig sommeren 2014.
På det meste har man vært 25 mann i full sving på plassen, som regel har man holdt en stabil bemanning på 10-15 personer.
11 000 timer
Arbeidene har foregått etter ferdig beskrevet entreprise, basert på NS 3430, utarbeidet av Erichsen og Horgen.
Første etasje består av næringslokaler med både kjøling og oppvarming. Etasjene fra 2 til 9 består av leiligheter, mens 10. etg består av 2 luksusleiligheter til en verdi av ca 30 millioner hver.
- Vi har lagt ned mye jobb her ute. Hittil har det påløpt over 11.000 arbeidstimer i rørarbeider. Vi har støpt ned over 300 meter sprinkelrør (alupex) i hver etasje, til sammen nesten 3 kilometer, forteller prosjektleder Jonas Gustumhaugen ved Andenæs VVS.
I tillegg har man lagt ca 300 meter pexrør til varmen (konvektorer) i hver etasje, og lagt ca 7 kilometer pexrør til varme i hele bygget.
En av utfordringene på dekkene har vært utsparinger som har vært feil.
- Det er ikke alltid ting stemmer, det er en del av hverdagen for en rørlegger, men vi lar oss ikke stoppe av litt betong, sier Gustumhaugen, som betegner hele bygget som preget av smarte løsninger.
- De to leilighetene på toppen er noe for seg selv, den ene skal allerede være solgt, det blir et fantastisk bygg for ikke å snakke om utsikten, understreker Gustumhaugen.
Som så ofte ellers har Andenæs egne forslag til løsninger. Det kan gå på mulige tidsbesparelse, alternative materialer eller tekniske løsninger som kan gjøre prosjektet enda rimeligere eller bedre. Det vil dessuten alltid komme opp ønsker fra kjøpere av leilighetene som går ut over det som i utgangspunktet er beskrevet.
En av løsningene Andenæs selv valgte å gå for var den nye Grohe innebygget sisterne.
- Vi valgte å levere Grohe sisterne etter å ha sett på den nye løsningen de hadde. Alternativene er kronglete og ville innebært unødvendig mye arbeid, sier Gustumhaugen.
Av erfaring kan det forekomme en del svinn av materiell på byggeplassen. Derfor har man benyttet minst mulig kobber i prosjektet.
- Vi erstattet kobberrør i sjaktene som fører opp forbruksvannet med en alupex type. En annen fordel med disse er lavere vekt. Det er jo mye raskere å “rulle ut” metervis med pex for deretter å klippe inn T-rør, i stedet for å legge 3 og 3 meter med lodde skjøter i alle ender, sier Gustumhaugen.
Ikke vinkelsliper
Bygget er bygget med plattendekke. Dette gjør det enkelt å arbeide på dekket, og legge rør som skal støpes ned.
- Utfordringen blir når tiden man har tilgjengelig av ulike årsaker kan krympes ned samtidig med at antall faggrupper øker. I praksis blir mer og mer av dekket blir fylt av teknikk og armering, da gjelder de å beholde roen og holde tempoet oppe, sier prosjektleder Jonas Gustumhaugen.
En annen «utfordring» man møtte under sommeren 2013 var at man ikke kunne pigge eller bruke vinkelsliper.
- Det støyet naturligvis for mye for de fasjonable gjestene på The Thief. Tar jeg ikke feil var blant andre Rihanna der, og hun har jo sikkert et behov for avkobling, sier Jonas.
Liten plass
Tjuvholmen er dessuten en byggeplass på ei «øy», noe som gjør at tilgjengelig lagringsplass blir minimal.
- Dette krever at vi bestiller varer til riktig dato, og tid. Og dette krever naturligvis mye av våre leverandører. Det har forekommet vi har måtte ringe inn og be om en ekspress leveranse. The show must go on, som vi sier, påpeker Gustumhaugen.
Materiellkontrollen er også en utfordring når bygget blir så stort og det er mange aktører involvert.
- Det er flere bygg som bygges samtid, og med generelt liten lagringsplass, det hender jo også det er forskjellige rørleggerfirmaer, men samme leverandører, sier Gustumhaugen.