Det har skjedd mye på produktsiden innenfor VVS de senere årene som skal gjøre byggene mer sikre, og ikke minst gjøre jobben for installatørene lettere. Det er også viktig at konsulentene til enhver tid får den nødvendige kunnskapen om nye løsninger og ny teknologi.
Nye sanitærløsninger fører til nye problemstillinger
Nye sanitærløsninger med rør-i-rør er ikke nødvendigvis mindre lekkasjesikre enn gamle kobberrør. Kobberrørene blir ofte erstattet med plastrør, og problemstillingen med store frostskader blir kanskje en mindre del av forsikringssakene i fremtiden. Den økte problemstillingen blir i stedet skjulte installasjoner, mangelfull prosjektering og dårlig håndverk
Magnus Klæboe er en engasjert VVS rådgiver som er opptatt av VVS-bransjens rykte ovenfor byggherrer, entreprenører, utbyggere osv.
- Alle som er involvert i de ulike prosessene har et ansvar for å levere kvalitet, det være seg konsulenter, leverandører eller rørleggere, påpeker VVS rådgiveren.
Oppfatter leverandørene som innovative
Klæboe oppfatter leverandørbransjen innen rørsystemer og sanitærutstyr som både dyktige, seriøse og innovative.
- Mange leverandører er flinke til å tilpasse produktene etter nye krav slik at disse oppfyller tekniske egenskaper og innehar teknisk systemgodkjenning, i tillegg til at de er pedagogiske og smarte i måten å utforme komponentene på og å opplære montører og rådgivere. De er også selvfølgelig tjent med at produktene blir montert på en sikker og ordentlig måte. Jeg oppfatter at de fleste vannskader, som ikke skyldes frost, flom og gamle rør, skjer på bakgrunn av montasjefeil og til dels prosjekteringsfeil, sier Klæboe.
- Nå som kobberrør i større grad blir erstattet med plastrør, blir kanskje frostskader en mindre del av forsikringssakene i fremtiden, mens den økte problemstillingen i stedet er skjulte installasjoner, mangelfull prosjektering og dårlig håndverk.
Gjør rørleggerne en god nok jobb ute på byggene?
- Jeg oppfatter også rørleggerbransjen som seriøs, spesielt de større bedriftene, men det er dessverre fortsatt en del slurv på nye bad. Manglende fastpunkt på PEX som fører til rørbrudd, dårlige overganger fra PEX til utstyr/veggboks, manglende dreneringsspalte for innebygd sisterne osv. Det er unødvendige feil. Dessverre er det også uærlige bedrifter som utnytter private anbudssider på nettet. Det er rapportert om mye feil hos uærlige bedrifter som hevder å ha godkjenninger og kompetanse i orden. Det så vi blant annet i TV2 Hjelper deg i oktober 2013, poengterer Klæboe.
Viktig å tilpasse sanitærløsningene etter type boenhet
I dagens prosjekter ligger utfordringen i å tilpasse løsningene og produktene til de ulike prosjektene.
- Det å prosjektere boligblokker med høye krav til salgbart areal, estetikk og funksjon, samt gjenstøpte etasjeskillere krever for eksempelvis andre løsninger enn en villa med et sentralt vaskerom med sluk og åpne sjakter, sier Klæboe
- Leverandørene utvikler produkter i henhold til krav fra myndigheter og brukere, det er opp til rådgivere og utførende å gi råd om rette løsninger for de ulike prosjektene. Nye sanitærløsninger med rør-i-rør er ikke nødvendigvis mindre lekkasjesikre enn gamle kobberrør, men konsekvensen er ofte større ved rørbrudd da installasjonene er skjult i bygningskroppen.
Sivilingeniøren fra Erichsen og Horgen tror skjulte installasjoner har kommet for å bli, i hvert fall for en god stund, og da er ikke faste rør et alternativ. Det blir heller viktig å videreutvikle dagens løsning og å kvalitetssikre arbeidet som blir gjort både før og under montasje.
- Jeg registrerer at det hos mange er populært med frittstående badekar på tregulv, eksponert betong og mur, men jeg tror ikke forbrukerne ønsker åpne, synlige rørinstallasjoner av den grunn. Designere setter standarden for kommende trender. Kanskje de kan begynne å se på dusjgarnityr med integrerte vannrør som et eksempel, sier Klæboe
Hvordan oppfatter du rørbransjen som VVS konsulent ?
- Rørbransjen er sett på som noe konservativ når det gjelder nye produkter og løsninger. Det er ikke uten grunn. Som rådgiver eller beslutningstaker er det essensielt å ha kunnskap om både gamle og nye produkter, men for både montører og rådgivere handler det om tryggheten til å velge riktig produkt og å gi gode råd til kunden. Den tryggheten kommer ofte ikke før man har høstet erfaring og kunnskap i egne eller andres rekker.
Klæboe påpeker at de ansatte Erichsen & Horgen selv forsøker å være aktive og å søke ny kunnskap, men sier at selv om de åpner dørene for leverandørmøter, besøker messer og deltar på ulike foredrag er det ikke alt som kommer frem i en hektisk hverdag.
- Her må leverandørene ta ansvar og ikke bare skylde på konservative konsulenter. Leverandørene må overføre kunnskapen sin, slik at tryggheten rundt produktet bygges opp. Her er noen kjempeflinke, mens andre helt fraværende, sier Klæboe avslutningsvis til VVSforum.
Sivilingeniør Magnus Klæboe i Erichsen og Horgen mener det gjøres mye bra i forhold til utviklingen innen sanitærløsninger. Men det krever godt håndverk i alle prosjektets faser.
- Fortsatt mangelfull prosjektering og dårlig håndverk
Sivilingeniør Magnus Wien Klæboe i Erichsen & Horgen prosjekterer daglig større og mindre VVS installasjoner i alle typer bygg. Han mener samspillet mellom de prosjekterende, leverandører og de utførende kan bli betydelig bedre. - Det er spesielt viktig ettersom de fleste rørsystemer i dag er skjulte, og konsekvensene ved feil kan bli svært omfattende, påpeker Klæboe.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover