Under VVS-dagene viste ebm-Papst frem en rekke modeller av sine digitale EC vifter, som på bred front er i ferd med å erstatte tradisjonelle frekvensstyrte vifter. Hovedgrunnen til at de foretrekkes er først og fremst at de bruker mindre energi, men det skjuler seg en rekke andre fordeler i EC-vifter* som ikke alle er klar over.
- Økte priser på elkraft de siste årene er nok den viktigste driveren bak det faktum at EC teknologien vinner fram, og at vi opplever økt etterspørsel. Det foregår for tiden en storstilt utskifting av vifter i ventilasjonsanlegg og i transport av luft, i alle størrelser, og i nær sagt alle typer applikasjoner. Dette er framtidens vifter, slår Ståle Strøm ved ebm-Papsts Trondheims-avdeling fast.
Å forstå hvordan EC-vifter fungerer er ikke så enkelt, men i hovedsak kan man si at den takket være en omformer og en digital styring på hver enkelt vifte i praksis går på likestrøm. Den bruker mindre energi og kan styres bedre, gjennom enkel to-leder med 0-10 Volt signal e.l. direkte fra en sentral e.l..
- Hver vifte har omformer og kretskort som kontrollerer motoren, som går på likestrøm og kan derfor styres mye mer presist etter behovet. En EC-vifte er effektiv over hele sitt virkeområde, mens en AC vifte er det ikke. Man trenger hverken frekvens-omformer eller spenninsregulatorer til å drive vifta, slik en tradisjonell vekselsstrømsvifte må ha. En EC-vifte har alt innebygget i kroppen og krever mindre plass, sier Strøm.
I praksis kan en overgang til EC - vifte dermed betyr energisparing på mellom 25-30 prosent, og tilbakemeldinger fra enkelte entreprenører og byggherrer er at de sparer opp mot 50 prosent!
- Det er ikke så lett bestandig å vite hvor gevinsten ligger, ofte gjøres det oppgraderinger på andre områder, som i kanaler, spjeld osv, men å bytte fra AC til EC er en god investering uansett, det har de fleste nå fått med seg, sier Strøm.
Saken fortsetter under bildet:
Takket være mer kompakt utforming har de en mykere gange, likestrøm gir jevnere gange og mindre støy. De har generelt lengre levetid og mindre behov for service og utskifting av lager mm enn AC-vifter. Tradisjonelle AC-vifter har energitaper i selve motoren, i omformer og i frekvensstyring, dette kommer ut som varme.
- I praksis blir det dermed også mindre behov for kjøling ved bruk av EC-vifter, en ekstra energibonus også her, sier Sander Engerland, salgsingeniør ved Drammenskontoret.
EC-vifter er imidlertid ingen ny oppfinnelse, de ble utviklet allerede på 1960-tallet og har lenge vært brukt i datamaskiner og i mindre applikasjoner. Likestrømsvifter, en nær slektning, har vært på markedet i ca 30 år, som f.eks. vifter og drivverk i biler, som går på 12 volt likestrøm.
- Det er særlig teknologien i omformerer og den digitale styringen som har skapt mulighetene, i dag kommer våre vifter i størrelser opp til 12 kw basert på 400 V. Pr i dag er det ikke behov for så mye større versjoner, man benytter seg heller av seriekoblede vifter i en viftevegg på samme signal, men det kan bli aktuelt med større versjoner i framtiden, det avhenger av hva markedet etterspør, sier Ståle Strøm.