Bygget åpnet for pasienter den 23. september, men ble offisielt innviet 17. oktober med høytidelig oppmøte av Hans Majestet Kongen, statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre. Statsministeren fikk æren av å klippe den røde snoren.
Tidligere har norske pasienter måttet reise utenlands for å motta protonterapi, men med det nye sykehuset vil de fra 2025 få tilgang til behandlingen her i Norge. Protonterapi regnes som et betydelig fremskritt innen kreftbehandling.
Å bygge et sykehus inntil et eksisterende sykehus i drift
Bravidas røravdeling i Oslo startet arbeidet på det 45.000 kvm store nybygget i 2021, og prosjektet ble overlevert til Helse Sør-Øst prosjektorganisasjon i april i år. Bravida har inngått tre separate kontrakter for rørleveranser til prosjektet, alle med betydelige kontraktsverdier.
Prosjektsjef Magnus Hopland fra Bravidas røravdeling i Oslo beskriver prosjektet som både utfordrende og givende.
– Å bygge et sykehus inntil i et eksisterende sykehus som er i drift er naturligvis utfordrende, men det har blitt håndtert på en god måte. Prosjektet har ivaretatt hensynet til pasienter, parkeringsgarasjer og gangsoner, der folk har blitt geleidet trygt rundt byggeplassen.
Mange ulike aktører har vært involvert i utviklingen av prosjektet, noe som har krevd tett samarbeid på tvers av bedrifter og fagfelt. Hopland fremhever at dette har blitt løst på en god måte.
– Det har vært flott å se hvor bra man har samarbeidet på ulike arenaer i prosjektet, uavhengig av hvilken bedrift man har representert. Et meget begrenset riggområde, med et stort antall kraner, hyppige leveranser og mye gangtrafikk av arbeidere har vært en krevende faktor i prosjektet, men trafikkdirigeringen har vært godt organisert, og Helse Sør-Øst prosjektorganisasjon har i samarbeid med de involverte aktørene løst dette på en god måte, sier Hopland.
Spesialleveranser og radioaktivt spillvann
Utover typiske sanitær- og varmeinstallasjoner av et betydelig omfang, har Bravida stått for en rekke spesialleveranser til prosjektet.
Blant annet har Bravida levert RO-vann-systemer, som forsyner sykehuset med sterilt vann. Systemet har et eget filtersystem som fjerner alle fremmede partikler slik at vannet er rent nok til å møte sykehusets krav. Det sterile vannet benyttes blant annet i sterile rom, forskning og til rengjøring av medisinsk utstyr.
For å håndtere radioaktivt spillvann fra pasienter under strålebehandling, har Bravida levert spesialtilpassede holdetanker, tilknyttet egne spesielt utviklede toaletter. Tankene overvåker og skiller ut radioaktiviteten i urinen, og sørger for at det er på et nivå som trygt kan slippes ut i det offentlige kloakknettverket.
I tillegg har Bravida levert «Quench-avtrekk», som er spesialtilpassede rørføringer tilknyttet MR-maskiner. Disse rørene er ført ut av bygget i store dimensjoner, og sørger for trygg disponering av flytende helium, som ved utløst nødprosedyre omdannes til gass.
Setter stor pris på samarbeidet med Bravida
– Prosjektorganisasjonen har satt stor pris på samarbeidet med Bravida i de tre rørentrepreisene sanitær og varme, sier Thomas Ellefsen, Områdeleder VSS for Helse Sør-Øst prosjektorganisasjon i prosjektet.
Ellefsen utdyper videre at det har vært en byggeplass med trange forhold og mange aktører, som har krevd mye av de involverte aktørene.
– Bravida har vært samarbeidsvillige, serviceorienterte, imøtekommende og vært en viktig bidragsyter til at den komprimerte tidsplanen har latt seg gjennomføre, sier Ellefsen.
Bravida og Hopland anser prosjekter innenfor sykehussektoren som et viktig satsningsområde, og tar med seg de nyttige erfaringene fra Radiumhospitalet inn i fremtidige prosjekter.
– Erfaringene vi har fått fra Radiumhospitalet er svært verdifulle for å kunne ta på oss lignende prosjekter i fremtiden, sier Hopland.