Etter ønske fra bransjen inviterte Jansen og Rørentreprenørene Romerike til et kurs om KI, der Jansen selv var foredragsholder sammen med marked-, kommunikasjon- og bærekraftsdirektør, Kjetil Grønbakken i Heidenreich.
– Vi kjenner bransjen inngående og snakker et språk rørleggerne forstår. Derfor valgte vi å ikke bruke eksterne folk som risikerte å snakke over hodet på deltagerne, sier Jansen.
– For oss i Heidenreich er KI noe vi bruker i hverdagen. Det å se på løsninger og hvordan vi kan bruke det har vært en prioritert oppgave for oss, sier Grønbakken.
– Vi har opparbeidet oss mye god kunnskap på hvordan vi kan dra nytte av KI. Derfor setter vi pris på at Heidenreich blir invitert til slike arenaer, hvor vi kan dele litt av vår kunnskap.
Saken fortsetter under bildet:
En lydhør forsamling fra mange rørleggerbedrifter under KI-kurset på Romerike denne uken. Kurset var i regi Rørentreprenørene Norge, avdeling Romerike.
Grunnleggende innføring
Dette var et introduksjonskurs i bruken av KI, som gikk over tre timer. Kjetil Grønbakken startet med det helt grunnleggende om hva kunstig intelligens er, hvor er KI rundt oss i dag, eksempler på hvor KI allerede brukes, og deretter hvilke utfordringer og muligheter det utgjør.
– Det som er sikkert er at vi alle må forholde oss til det, da AI allerede er en del av hverdagen vår. Mange avisartikler er basert på AI, værvarsler er basert på AI og så videre. Vi omgir oss med det til daglig, minner Jansen om.
– Målet var å ufarliggjøre bruk av KI for rørleggerne. Vi er jo kjent for å være en litt satt bransje, og det er greit å formidle at alt nytt slett ikke er skummelt. Skal man effektivisere og utvikle seg, er det viktig å kunne ta i bruk nye verktøy og tilgjengelig teknologi. Da må vi også tørre å utforske det. Og ingen er for gamle til å lære noe nytt!
Hva er lov, og hva er ikke lov?
Mange av deltagerne var opptatt av hva som er lov og hva som ikke er lov rundt bruken av KI.
– Det er svært lite regelverk rundt dette i dag, men dette jobbes det med. I dag er du for eksempel lovpålagt å merke om bilder av konkrete personer er retusjert, men du kan lage AI- bilder av personer uten å måtte merke disse. Ser du for eksempel et bilde av meg med langt, lyst hår, kan du regne med at det ikke er ekte, sier han med et smil. – Når det gjelder tekster, finnes det ikke noe slikt krav. Men det er nok bare et tidsspørsmål før det kommer, resonnerer han.
Jansen trekker samtidig fram viktigheten av at man ikke bruker KI ukritisk, for eksempel i utarbeidelse av kommunikasjon. I tillegg må man være presis i hva man ønsker å ha med i innholdet.
– Ber du KI om å sette opp et tilbudsbrev, er det viktig å mate inn mest mulig detaljert beskrivelse for å kunne få et personlig preg. Jo mindre presis og detaljert du er, desto mer generelt blir resultatet du får ut.
Uansett er man nødt til å vurdere et KI-genererte oppsettet med kritiske øyne, og gjerne tilføre noen egne formuleringer så det ikke virker for mekanisk, understreker han.
Praktiske eksempler
Etter en gjennomgang av KIs mulige anvendelsesområder fulgte en time med praktiske oppgaver.
– Alle satt med hver sin PC, og jeg hadde min maskin koblet opp på en storskjerm, slik at vi kunne jobbe i fellesskap. Vi hadde forberedt ulike relevante oppgaver vi skulle løse ved hjelp av KI, som å svare på en reklamasjon, lage sjekklister på varmeanlegg og sanitæranlegg, lage en oppsummering av en stor mengde informasjon, og så videre. De fleste fikk en aha-opplevelse av hva KI kan brukes til, og hvor kjapt og effektivt det er.
Det ble en veldig fin og nyttig kurskveld, og det er allerede bestemt at det blir et oppfølgingskurs for å kunne gå enda mer i dybden på tematikken.
– Ja, dette ga virkelig mersmak, og jeg er sikker på at det blir stinn brakke også neste gang!
Fornøyde deltagere
14 rørleggerbedrifter i alle størrelser var representert på samlingen, og tilbakemeldingene var svært gode. Frode Haraldsen, daglig leder i Lørenskog Rørleggerbedrift AS, setter ord på det:
– Dette var et kjempefint kurs, veldig informativt og lærerikt. Med praktiske oppgaver fikk vi innsikt i hva vi kan bruke KI til, og hvilke muligheter det gir oss til å lette en del av papirarbeidet og gjøremålene. Når man blir kjent med å bruke KI, er dette virkelig et hjelpemiddel i hverdagen. Kjetil og Geir var flinke til å formidle hva vi kan bruke KI til, så dette skal vi være med på videre!