Den nye sjøvannskjølingen sørger for at varmen fra kjølemaskinene i MUNCH overføres til sjøvann i den nye fjernkjølesentralen. Det gjør det mulig for museet å doble publikumskapasiteten, til 1 million besøkende per år, samtidig som det sikrer et stabilt inneklima uansett årstid.

- MUNCH er ikke bare en av de mest populære stedene å besøke i Fjordbyen, men også i hele landet. Jeg er derfor glad for at vi, i samarbeid med Oslobygg, har kunnet bidra til å løse de utfordringene museet har hatt. Ved å ta i bruk ny teknologi har vi funnet en løsning som både sikrer museets drift og fremmer bærekraftige løsninger for byen, sier administrerende direktør i Hav Eiendom, Kjell Kalland.

MUNCH har vært en stor suksess fra dag en, med langt flere besøkende enn planlagt for. For å sikre at museet kan håndtere økt besøkstall og samtidig opprettholde riktig klimaforhold for kunsten har Oslobygg oppgradert den eksisterende infrastrukturen i bygget, men manglet en god løsning for å håndtere overskuddsvarmen.

Løsningen kom gjennom Bispevika Energisentral, utviklet av Hav Eiendom og Oslo S Utvikling.

Energisentralen bruker sjøvann til energieffektiv kjøling og var opprinnelig utviklet for byggeprosjekter som Clemenskvartalet, Vannkunsten, Mariakvartalet Sadelmakerbryggen og Fiskebrygga. Energisentralen ble omprosjektert og utstyrt med tilleggsfunksjoner, og etter tilpasninger kunne den også dekke behovet for energibalansering for MUNCH.

- Vi er svært godt fornøyde med å ha kommet frem til gode, bærekraftige løsninger som gjør det mulig for MUNCH å øke publikumskapasiten betydelig. Sammen med Hav Eiendom og Oslo S Utvikling har vi funnet frem til løsninger som gjør at vi er trygge på at det vil bli gode forhold for både besøkende og kunsten, sier Eli Grimsby, administrerende direktør i Oslobygg.

For MUNCH betyr det mye at en robust og driftssikker løsning som gir mulighet til en dobling av antall besøkende nå er på plass for museet.

Dette er et viktig grep for å kunne tilby flere besøkende muligheten til å oppleve den fantastiske kunsten vi har her. Det er avgjørende å opprettholde et stabilt klima for kunsten i museet, spesielt på de varmeste sommerdagene,” sier Tone Hanssen, direktør for MUNCH

- Vi konkluderte raskt med at dette var et godt og viktig formål. Kjølekapasitet er et knapphetsgode, og som vi med glede sender til Oslobygg og Munch. Å bidra med løsninger for et variert og mangfoldig tilbud i fjordbyen er en del av vårt samfunnsoppdrag. Det er en glede å gi vårt lille bidrag slik at så mange som mulig kan få oppleve verdensarven i Bjørvika, sier Kalland.

Startet opp i våres

Leveringsavtalen med Oslobygg ble inngått sommeren 2023, og frikjølingssystemet ble satt i drift i april 2024. Det har allerede vist seg effektivt gjennom sommersesongen og er nå en permanent løsning som kan driftes så lenge behovet er der.