- Utover våren 2019 begynte jeg å forstå at virkeligheten ikke stemte med det vi var blitt forespeilet. Jeg ble bondefanget og presset inn i noe jeg ikke ville være en del av, og måtte krangle lenge med VVS Norge-lederne for å komme meg ut av kjeden. Det kostet meg dyrt, sier Erling Brekke, daglig leder hos Stokke Rørhandel AS.
Brekke startet Stokke Rørhandel sammen med to kolleger i 1988. Den første tiden jobbet han alene, men ekspanderte raskt og har siden hatt et godt fotfeste i Vestfold- regionen. I dag er de 15 ansatte.
Les også: Thorbjørn Theie svarer Erling Brekke
Les også: Kjell Inge Mæland varsler rettsak mot Vidar Skoglund og Comfort-kjeden
Han jobber fortsatt som daglig leder, men har solgt seg ned på eiersiden. Bedriften har vært medlem av Comfort-kjede i 20 år, innen de skilte lag ved nyttår. I dag er den en del av VVS Eksperten.
Forstår frustrasjonen
Brekke sier han forstår frustrasjonen Kjell Inge Mæland ga uttrykk for i en artikkel i VVSForum, der Mæland fortalte at han følte seg lurt til å bli en del av VVS Norge etter mange gode år i Comfort-kjeden. «Daværende kjedeleder Vidar Skoglund lovte ettertrykkelig at vi alle kom til å få mye bedre priser og betingelser enn vi hadde i Comfort-kjeden. Men virkeligheten er at konkurrenter uten kjedetilhørighet kan oppnå bedre priser på varer enn vi selv kan oppnå fra de samme leverandører ved samtidige prisforespørsler», uttalte Mæland blant annet.
Skoglund hevdet på sin side at Mæland kom med alvorlige påstander og beskyldninger som ikke har rot i virkeligheten, og avviste disse på det sterkeste.
Nå gir Erling Brekke sin fulle støtte til Mæland. Han har selv måttet kjempe en lang og tøff kamp for å bryte med VVS Norge, og bekrefter at Skoglund i plenum hevdet at ingen Comfort-medlemmer skulle komme dårligere ut enn det vi hadde oppnådd i 2018.
- Jeg tok opp hvordan dette kunne være mulig for de av oss som hadde klart å forhandle oss til både 10, 15 og 20 prosent lokale bonuser. En mulighet vi mistet om vi ble en del av VVS Norge. Hvordan skulle dette erstattes? Jo, svaret var at vi skulle få så mye bedre priser fra Brødrene Dahl at det veide opp.
Halleluja-stemning
Brekke tar oss tilbake til høsten 2018, hvor alle comfortørene var innkalt til møte på Gardermoen. Det var store ting på gang for kjeden og den enkelte rørlegger, var de blitt fortalt. På podiet står daværende daglig leder i Comfort Vidar Skoglund og skisserer framtiden. Redningen for medlemmene i en bransje i sterkt press er å gå sammen med konkurrenten Bademiljø og underlegge seg VVS Norge som morselskap. Bademiljø hadde allerede takket ja. Den samme Vidar Skoglund gikk for øvrig inn i stillingen som COO/driftsdirektør i VVS Norge 1. januar 2019, i tillegg til fungerende stedfortreder for CEO/adm.direktør Thorbjørn Theie.
Det er beskrevet som at det oppsto en «halleluja-stemning» i salen på Gardermoen-møtet, og mange lot seg rive med. Brekke var derimot en av de som ikke ble overbevist, forteller han.
- Det ble foretatt en forhåndsavstemning før den skriftlige avstemningen ved at de som ikke ville være med, måtte rekke en hånd i været. Der satt vi, rundt 15-20 stykker med hånden i været, mens resten i salen glodde dumt på oss. Det var helt sikkert en bevisst strategi for at mange ikke skulle våge å stå i mot. Man kan lure på lovligheten av en slik metode, hvor alle kunne se hvem som stemte nei, og som dermed ble lagt press på av flertallet.
- Det ble argumentert med hard skyts, og vi ble gitt svært kort frist til å bli med videre, sier han og nøler ikke med å kalle det hele for bondefangeri.
70.000 for aksje
Alle medlemmene hadde én aksje hver i Comfort, som sammen eide kjeden. Brekke forteller at de ble tilbudt 70.000 kroner for denne aksjen. Hvordan de hadde kommet fram til akkurat den summen, er det ingen som fikk forklart.
Deretter fikk de en tegningsblankett for tingsinnskudd mot aksjer i VVS Norge i henhold til hvor stor den enkelte bedriften var. En slik overføring regnes som en realisasjon av aksjene.
For Stokke Rørhandel, handlet det om 6750 aksjer som utgjorde 358.000 kroner i tingsinnskudd.
- Dette var en sum som måtte inntektsføres, og også beskattes, bemerker han.
Et annet moment, var at VVS Norge ifølge statuttene skulle ha forkjøpsrett dersom en av medlemsbedriftene skulle selges.
Brekke hadde på den tiden begynt tankeprosessen om å selge Stokke Rørhandel. Han ga derfor beskjed om at han ikke kunne binde seg til VVS Norge, da det kunne være hemmende for en potensiell kjøper.
Frafalt forkjøpsretten
- Den 28. november i 2018 får jeg en mail fra Vidar Skoglund hvor han skriver at de aksepterer fritakelse for forkjøpsretten i vårt tilfelle. Som vedlegg, er en avtale som skulle signeres samtidig med kjedemedlemskontrakten. Der blir det bekreftet at VVS Norge ikke kan tvinge eventuelt nye eiere av Stokke Rørhandel til å bli medlem i kjeden.
- I tillegg er aksjekjøpsavtalen vedlagt, som da ville gi meg 70.000 kroner for aksjen i Comfort, forteller han.
Skoglund skriver videre at han håper Brekke i retur kan bekrefte at VVS Norge skal få mulighet til å kjøpe ved eventuell budgiving, og at partene kan diskutere en mulig løsning i løpet av 2019.
- Den løsningen aksepterte jeg.
Ville ut av kjeden
Medlemskapet i VVS Norge ble med andre ord langt fra som forventet.
- Utover våren 2019 begynner jeg å forstå realitetene om at vi vil komme langt dårligere ut enn tidligere, og jeg stiller en rekke kritiske spørsmål knyttet til priser og bonuser til VVS Norge-ledelsen.
I tillegg har han på det tidspunktet en konkret kjøper av bedriften på hånden. Brekke vil derfor trekke seg ut av kjeden.
Høsten 2019 følger to møter hos VVS Norge, hvor både administrerende direktør Thorbjørn Theie, Vidar Skoglund og økonomidirektøren er tilstede. Temaet er mulig kjøp av Stokke Rørhandel for å kunne beholde bedriften i kjeden.
- De konkluderte imidlertid med at VVS Norge ikke skal kjøpe og drive bedrifter, da det ikke var tilrettelagt for det. Men de hadde altså likevel lagd en klausul i kontraktene om at de skulle ha forkjøpsrett.
Deretter følger en lang mailkorrespondanse med Skoglund om utmeldelse.
- 28. november 2019 skriver han at de ikke aksepterer utmeldingen min. Men etter mye fram og tilbake får jeg en kontrabeskjed måneden etter at de er villig til å akseptere uttredenen, men at jeg da må bekrefte at jeg tilbakefører alle aksjene jeg fikk tildelt i tingsinnskuddet til VVS Norge som en kompensasjon.
Tilbyr 20 prosent
Ny mailutveksling følger, hvor Brekke varsler at han vurderer å ta saken til rettsapparatet.
16. desember får han beskjed om at saken har vært til behandling i styret hos VVS Norge, og at det var blitt vedtatt at de ikke ønsker å forfølge saken. Og siden Stokke Rørhandel har fullført ett års medlemskap i VVS Norge av den ordinære kontraktstiden på fem år, vil de gi ham 20 prosent av aksjenes kostpris når aksjeporteføljen tilbakeføres.
- Stokke Rørhandel fikk aksjer til en verdi av 358.000 kroner ved kontraktsinngåelse, og ble med andre ord «tilgodesett» med 20 prosent av denne summen (71.600 kroner) da jeg meldte meg ut og måtte tilbakeføre aksjene. Men faktum er at vi allerede har skattet av de 358.000 kronene, penger som ifølge min revisor regnes som aksjetap og derfor ikke gir fratrekk i skatteregnskapet.
På toppen av dette, kommer kostnader til revisor og advokat da det sto på som verst, som han anslår til godt over 100.000 kroner.
- Så du kan trygt si at dette korte medlemskapet i VVS Norge har kostet meg dyrt!
Brekke er mildt sagt oppgitt over hvordan VVS Norge, primært gjennom Vidar Skoglund, har håndtert denne saken.
- Først får jeg beskjed om at jeg kan melde meg ut, deretter at jeg kan gå ut mot at de overtar alle aksjene mine vederlagsfritt. Og til slutt at jeg skal bli tilgodesett med 20 prosent. Det forteller meg at dette ikke hadde forankring i styret til å begynne med. Jeg ba også om protokoll fra styremøtene der saken min var behandlet. Det har jeg fortsatt ikke fått!
Et turbulent 2019
Han legger ikke skjul på at 2019 var et svært turbulent år med mye negativitet, som han gjerne skulle vært foruten.
- Det gikk utrolig mye energi i frustrasjon og krangel med VVS Norge om priser og hvorfor det var så lite utbetalinger. Den bonusen vi fikk tildelt av kjeden etter at året var omme, var flere hundre tusen kroner mindre enn vi hadde fått tidligere, til tross for a vi ikke lenger kunne forhandle om prosjektbonuser og lokalbonuser.
Han legger også til at de tidligere betalte 200.000 kroner i årsavgift til Comfort-kjeden, men at prisen ved VVS Norge sin inntreden ble hevet til 330.000 kroner.
- Serviceavgiften i VVS Eksperten er til sammenligning kun noen få tusenlapper årlig, det vil si en vanvittig forskjell. Det merkes godt på bunnlinja, kommenterer han avslutningsvis.
Nå er han glad for at bedriften har fått en ny start, og at de kan ha all fokus ut mot kundene.
Erling Brekke, daglig leder hos Stokke Rørhandel AS, føler han ble bondefanget ved inngåelse av medlemskap i VVS Norge. e
- Jeg forstår Kjell Inge Mælands frustrasjon
- Utover våren 2019 begynte jeg å forstå at virkeligheten ikke stemte med det vi var blitt forespeilet. Jeg ble bondefanget og presset inn i noe jeg ikke ville være en del av, og måtte krangle lenge med VVS Norge-lederne for å komme meg ut av kjeden. Det kostet meg dyrt, sier Erling Brekke, daglig leder hos Stokke Rørhandel AS.
Denne artikkelen er over 4 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover