I flere år har Norge hevdet seg bra i denne konkurransen med både gull til Stanislas Merlet fra Multiconsult og sølv til Fredrik Skaug Fadnes (Norconsult) og Arnt Gunvald Fredriksen (Multiconsult), i tillegg til at mange norske kandidater har fått hederlig omtale av juryen. – I år har vi 5 nye, sterke kandidater i finaleheatet og satser på at Norge nok en gang går helt til topps i konkurransen. De fem finalistene har, til tross for sin unge alder, allerede etablert seg som ledende fagfolk innenfor sine fagområder, og vi forventer at alle kommer til å sette store faglige spor etter seg i lang tid fremover, uttaler en optimistisk Ari Soilammi, som er utviklingssjef og fungerende adm. direktør for RIF. European Federation of Consulting Engineers Associations (EFCA) er den europeiske foreningen for rådgivende ingeniører. RIFs administrerende direktør er Vise-president i foreningen som hvert år kårer de mest talentfulle rådgivende ingeniørene i Europa. I år er det altså hele 5 nordmenn i finalen av EFCA Future Leaders. I tillegg til å kunne kalle seg Europas mest talentfulle ingeniør får vinneren også delta på EFCAs årsmøte. De norske finalistene:

 

Phan Åge Haugård (28 år) – COWI AS

Phan Åge Haugård startet sin karriere gjennom studentprogrammet COWI Try. Fra våren 2017 begynte han å jobbe fulltid i COWI som VA-rådgiver. Fra starten av karrieren i COWI var overvannsproblematikken Norge som samfunn står overfor Haugårds hovedfokus, og han har kontinuerlig vært opptatt av å hente ut –og dele –innsikt om den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av å forebygge for overvannsskader. Phan Åges fremste visjon er å løfte frem de økonomiske gevinstene ved å håndtere overvann og klimatilpasse byene for ekstreme nedbørshendelser. Det siste året har han også vært meget synlig i media og på konferanser rundt overvannsproblematikken. Phan har i tillegg vist en sterk teft for ledelse og forretningsvirksomhet. Fra mai i fjor ble han seksjonsleder for kommunalteknikk i COWI i en alder av 27 år. Som seksjonsleder er Haugård fortsatt prosjekterende rådgiver faglig ansvarlig, men har i tillegg ressurskoordinering og personalansvar for avdelingen. Phan Åge ble kåret til Årets Unge Rådgiver av RIF i 2019, blant annet på grunn av hans forretningsperspektiv, innovasjonsvilje og faglige dyktighet.

 

Magnus Hedly (29 år) – Trimble Solutions Sandvika AS

Magnus startet i Trimble Solutions Sandvika i 2017. Tidligere hadde han som student blitt interessert i Quantm, Trimbles verktøy for optimalisering av veier og jernbane. Hans ønske da han startet i Trimble var å endre måten infrastrukturindustrien velger de mest bærekraftige og kostnadseffektive løsningene for både nye og eksisterende transport korridorer som skal oppgraderes. Magnus er Worldwide Quantm Product Manager i Trimble med 11.500 ansatte, og har det internasjonale ansvar for innovasjon, utvikling og integrasjon for Quantm programmet som dokumenterer opp til 50% tidsbesparelse i planlegging av infrastruktur prosjekter. Quantm har vist seg å sette norgesrekord i tidligfaseplanlegging. Magnus har også på eget initiativ implementert Quantm for 40.000 km jernbane studier over hele det afrikanske kontinentet for å generere optimale korridorer med algoritmer for å redusere kostnader, påvirkningen av dyrereservat og kulturområder. Nylig ble også CO2 kalkulatoren Magnus utviklet implementert i Quantm for å tidlig få en oversikt over utslipp fra bygging og framtidig drift og kunne påvirke linje alternativer basert på miljøet. CO2 kalkulatoren har vunnet DKT pris og ble tildelt NFV stipendiat for 2020. Magnus sterke ønske om å endre bransjen viste seg tidlig i hans evne til å påvirke prosjektlederne og byggherrene til å endre måten de velger transport korridor. I løpet av de tre årene Magnus har jobbet i Trimble har han utgjort en stor endring i korridor design, spesielt i Norge og Sverige med byggherrer som Nye Veier, Statens Vegvesen, Bane NOR og Trafikverket. I tillegg har han jobbet med internasjonale aktører som NCR, Skanska, Atkins, Jacobs og Acciona.

 

Ida Andresen (29 år) – Norconsult AS

Ida er nominert basert på hennes profesjonelle innstilling, kommunikasjonsevner og hva hun har klart å oppnå både karrieremessig og akademisk. Hun startet sine studier ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i 2010. Her vokste hennes sterke motivasjon for miljøet og bærekraft vokste enda sterkere. Ida kom til Norconsult via Øvre Romerike Prosjektering As som ble en del av Norconsult i 2019. Hun jobber hovedsakelig med økologi og landskapsdesign. Ida har de siste to årene jobbet som teamleder for 5 landskapsarkitekter og har vist et naturlig talent for å motivere sine medarbeidere. Ida ble spurt av Veidekke om å ta på seg prosjektet Vollebekk Humla Borettslag da de var svært fornøyd med tidligere samarbeid.Hun har ledet landskapsarkitektene og hatt ansvaret for å skape utendørsarealene og takhagene. I prosessen har hun utfordret både byggherre og entreprenør på grønne løsninger og jobbet iherdig for å gjøre prosjektet så innovativt og biodiversifisert som mulig.

 

Andreas Hanssen Vang (34 år) – Sweco Norge AS

Andreas Hanssen Vang er prosjektleder for Swecos detaljprosjektering av prosjektet E6 Arnkvern–Moelv. Andreas har evnen til god ledelse samtidig som han møter kundens behov for høy-kvalitets prosjektledelse og utvikling av innovative prosjektløsninger. fagutfordringer og problemstillinger. Som prosjektleder på Nye Veier prosjektet er han mer enn noe annet en utmerket problemløser. Andreas er modig og tør ta opp nye problemer til diskusjon, samtidig som han evner å bryte ned problemstillingene i mindre håndterbare utfordringer. Det er karakteristisk for Andreas at han kan håndtere faglige problemer som andre helst styrer unna eller ikke vet hvordan de skal angripe.

 

Daan Anne Boonstra (32 år) – Norconsult AS

Daan er en høyst engasjert konsulent innenfor fagfeltet bærekraft og energieffektivitet. Han er løsningsorientert og god på samhandling med andre. Daan arbeider systematisk med planlegging av arbeidsoppgavene, noe som sikrer at han leverer riktig kvalitet hver gang. Daan kombinerer rollen som bygningsfysiker med rådgivning innenfor energi og bærekraft., noe som sikrer en helhetlig tilnærming til alle prosjekter. Han har bygget opp en veldig god interdisiplinær forståelse fra arbeid i tidlig-fase, så vel som i selve byggefasen. Daan har vært teamleder for bygningsfysikerne i Norconsult Trondheim, og var inntil nylig tungt involvert som BREEAM AP og RIBYFY i prosjektet Tempevegen 22 (MAX building), som er sertifisert for BREEAM «Outstanding». MAX-Bygget anses som et av de mest innovative og bærekraftige rehabiliteringsprosjektene i Norge. Daan er også BREEAM AP for prosjektet «Huseby skolene», som er under bygging i Trondheim. Foto: Sweco, Norconsult, Trimble og Andreas Hanssen Vang