Det å realisere ambisiøse miljøbygg og drive innovasjon er ikke den største utfordringen for bransjen i forhold til å bidra til reduserte klimagassutslipp.
– Teknologiutvikling og innovasjon er det mange av dere her som driver med, sa Fylling under Energi & Miljø-konferansen torsdag. Han mener det er en stor base i Norge av folk og firmaer som bidrar med kompetanse og stor interesse for å bygge miljøbygg.

Må hjelpe de
– Det er de store og brede lagene av bygg som står der ute vi må hjelpe til å løfte, understreker Fylling, og bekrefter dermed den utfordringen markedsdirektør Roar Smelhus i Hjellnes Consult hadde poengtert tidligere på dagen: Høye ambisjoner for eksisterende bygg er mer krevende enn for nybygg

Og Fylling mener Sintef har en løsning som er midt i blinken for å ta tak i dette:

Gratis veileder
I regi av prosjektet Upgrade Solutions har nemlig Sintef sammen med deler av bransjen utviklet en veileder for energiambisiøs oppgradering av yrkesbygninger.

– Den tar for seg hvert enkelt trinn en byggeier må tenke på i en tidlig fase, hva du må tenke på, hvilke feller du kan gå i, hva slags hjelp du kan få og det har eksempler fra andre prosjekter, opplyser Fylling.

Verktøyet er gratis tilgjengelig på nett

Tror på skifte
Selv om det til nå har vært krevende å realisere gode oppgraderinger av eksisterende bygninger, er Fylling optimist.
– Jeg tror at vi kommer til å se det skifte ganske snart. Med den teknologien vi har i dag, tror jeg det er ganske kort tid til store endringer.