For å få bukt med trenden må bedre rammebetingelser på plass, særlig gjennom styrking av EUs kvotehandelssystem, mener Energi Norge.

Rapporten fra den europeiske bransjeorganisasjonen Eurelectric ble lagt frem i Brussel onsdag, viser blant annet at det i 2013 kun ble investert rundt 50 milliarder dollar i fornybar energi i Europa, mot over 115 milliarder dollar to år tidligere. For å nå EUs klimamål for 2030 må det derfor bygges ut 30 ganger mer ny produksjon de neste 20 årene enn det som ble satt i drift i 2013.

– Denne rapporten understreker at det er et stort gap mellom investeringsplanene for fornybar energi og det dagens marked leverer. Dagens markeds- og kvotepriser gir ikke grunnlag for at investeringene vil skje, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge, som også er sentral i Eurelectic.

For at EU skal klare å gjennomføre sin egen nedtrappingsplan for karbonutslipp, må 740 GW ny fornybar produksjon settes i drift innen 2035. Derfor er det særlig viktig å styrke EUs kvotehandelssystem slik at det blir mer attraktivt å investere i utslippsfri teknologi, legger han til.

Rapporten understøtter at Norge vil ha mye å tjene på å knytte seg tettere til de europeiske kraftmarkedene i årene fremover, der det bygges ut store mengder ikke-regulerbar fornybar kraft.

– Norsk fleksibel vannkraft kan bidra når sol- og vindkraftverk i Europa ikke produserer, mens vi kan importere rimelig strøm når det er overskudd på kontinentet. De planlagte kablene til Tyskland og England vil øke både norsk forsyningssikkerhet og mulighetene for lønnsom krafthandel, sier Ulseth.

I 2013 kom mer enn halvparten av Europas kraftproduksjon fra lavutslippskilder, mens CO2-utslippene i EU falt, ifølge rapporten. Likevel førte et overskudd på to milliarder CO2-kvoter til et ytterligere fall i kvoteprisene, som per dags dato befinner seg rundt 6-7 euro.

For å bedre kvotemarkedet diskuterer Europarlamentet en stabiliseringsmekanisme. EU har samtidig besluttet å øke de årlige kuttene i den samlede mengden kvoter fra 1,7 til 2,2 prosent. Det vil over tid føre til at kvotemarkedet blir strammere og skje litt raskere enn den opprinnelige planen.

Gjennom sin rolle som leder av Eurelectrics komité for energipolitikk og kraftproduksjon, presenterte Oluf Ulseth rapporten på konferansen 'Investing in the future power system: What role for the energy union?'. Der diskuterte representanter fra blant annet EU-kommisjonen, det internasjonale energibyrået (IEA), Eurelectric og kraftkrevende industri rammebetingelsene for investeringer i lys av de politiske føringene om å etablere en energiunion.