- Konferansen viser på en meget god måte både de utfordringene næringen står overfor, men fremfor alt det utmerkede arbeidet som foregår hos bedrifter, opplæringskontorer og bransjeforeninger, sier Jørgen Leegaard kompetansedirektør i BNL.

Konferansens høydepunkt var unektelig de engasjerte innleggene som viste det ansvaret bedriftene tar, både for å øke rekrutteringen og det å ta inn lærlinger og utdanne dem til dyktige fagarbeidere. Tilhørerne fikk høre om NCC arbeid med Barnas Byggeskole, og hvordan det å motivere ungdom til å velge vår næring. Det omfattende arbeidet med lærlinger som preget Åsane Byggmesterforretning og Veidekke var til stor inspirasjon. Bedriftene var og tydelige på at det også var utfordringer, særlig i forhold til lærebedriftenes rammebetingelser. Det offentlige må stille krav om at de som utfører oppdrag må være godkjente lærebedrifter.

- Dette er og vil være en hovedprioritet i BNLs arbeid fremover sier Leegaard.

I tillegg fikk vi også gode eksempler på hvordan bransjeforeninger og opplæringskontorer bruker konkurranser som yrkes-NM som en god arena for å vise frem fagene, og styrke rekrutteringen. EBA, NRL og opplæringskontoret for Blikk tak og ventilasjon viste det omfattende arbeidet som kreves for å få til vellykkede konkurranser, der man får vist hva næringen har og by på.

I tillegg ble også viktige utdanningspolitiske temaer diskutert. Viktigst var gjennomgangen av forsøket med vekslingsmodellen i Oslo, som viste at både elever, lærere og bedrifter, var meget positive til gjennomføringen så langt. Elevene opplevde også en langt sterkere motivasjon og et bedre læringsutbytte i vekslingsmodellen. I tillegg ble også stortingsmeldingen om Kunnskapsløftet grundig diskutert. Fagopplæringssjefen i Hordaland, Thorbjørn Mjelstad og Slåtthaug videregående skole, så frem til utprøving av vekslingsmodellen i Hordaland. NHOs arbeid med samfunnskontrakten, og det arbeidet som gjøres med dette i Hordaland var også et viktig tema på konferansen.

- Konferansen viser på en meget god måte både de utfordringene næringen står overfor, men fremfor alt det utmerkede arbeidet som foregår hos bedrifter, opplæringskontorer og bransjeforeninger. - Dette arbeidet vil danne utgangspunktet for en forsterket satsing på rekruttering i BNL-fellesskapet, både for å motivere ungdom og voksne til og velge fagutdanning, fagskoleutdanning og ingeniørutdanning, og for å få flere lærebedrifter avslutter Leegaard.

Kilde: bnl.no