Ventilasjonsanlegget må bygges riktig og styres riktig, da vil det fungere optimalt, ellers kan inneklimaet bli dårlig og energibruken langt større enn nødvendig, sier professor Mads Mysen ved Høgskolen i Oslo til VVSforum.

Mysen skal holde er foredrag om emnet på Seminaret reDuCeVentilation – tirsdag 19. november 2013 i regi av Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi.

Mysen har sett en rekke eksempler, også på nye ventilasjonsanlegg som ikke er optimalt utformet i forhold til nettopp den oppgaven det skal løse.

Varierende kompetanse
Under prosjektering av anlegg er det i følge Mysen ikke en selvfølge at konsulenten er spesifiserer energioptimal og velfungerende ventilasjon.

- Vi ser en rekke eksempler på at uklare eller ufullstendige spesifikasjoner gir rom for bevisst eller ubevisste feil og dårlige anlegg. Derfor må man vite hva man ber om, sier Mysen, som synes enkelte konsulenter tar for lett på dette.

Et energioptimalt ventilasjonsanlegg har alltid minimal spjeldstruping for å fordele luften.
- Konstant trykk-regulerte anlegg er utformet slik at "gass" og "brems" jobber mot hverandre, slike anlegg er ikke energioptimale. Som med en bil skal det selvfølgelig bremses minst mulig og man skal ikke tråkke på gassen mer enn det som trengs, alt utover det er sløsing, sier Mysen.

Tillit er ikke nok, leveransen må kunne kontrolleres
Energioptimal behovsstyrt ventilasjon innebærer blant annet at viftene aldri bygger opp mer trykk enn nødvendig og at vifte og viftemotor har god virkningsgrad i sitt virkelige arbeidsområde.

Siden 2007 har det vært krav til Specific Fan Power (SFP) i byggeforskiftene SFP viser hvor mye energi viftene bruker på å ventilere bygget.

- Brukes det mye energi på lite luft er anlegget lite energieffektivt, sier Mysen.

Det er relativt enkelt å kontrollere SFP og en slik kontroll ved to forskjellige luftmengder vil avsløre hvor energiriktig anlegget regulerer luftmengdene. Mange moderne ventilasjonsaggregater har vifteeffekt og luftmengdemåling innebygd og dette er signaler som kan brukes til kontroll av SFP ved overlevering og i driftsfasen.

Saken fortsetter under illustrasjonen:

Figuren viser de viktigste kontrollpunktene.

Kontrollerbart
Bestillerkompetanse er her nøkkelen til suksess.
- Bestiller/byggherre må evne og bestille ønsket kvalitet ved hjelp av kontrollerbare parametere, påpeker Mysen.

I tillegg må bestiller evne å gi en aktør ansvaret for å levere denne kvaliteten.
- Hvis derimot ansvaret ikke er tydelig plassert, er risikoen stor for at bestiller/byggherre må ta regningen for å lukke avvik mellom ønsket og levert kvalitet, sier Mysen.

Et typisk eksempel på dette er normal oppdeling i automatikk- og ventilasjonsentreprise som gir et utfordrende grensesnitt med problematisk ansvarsfordeling.

Mysen anbefaler å stille krav til:
1. SFP ved maksimal og redusert last
2. Samsvar mellom romendring og totalluftmengde
3. Dokumentasjon i form av funksjonsbeskrivelse og DCV-skjema/systembilde.
4. Innregulering og luftmengdekontroll i form av utfylt VAV-kontrollskjema
5. Målenøyaktighet, behov for rekalibrering, og levetid for valgte
sensorer og DCV-spjeld
6. Måling av vifteeffekt før frekvensomformer med egnet
tre-fase energianalysator, eller avlest vifteeffekt fra aggregat