- Særlig i private boligsameier og eldre gårder kan det skje at fellesoppgaver rett og slett går i glemmeboka. Utstyret blir ikke testet jevnlig og når ulykken er ute risikerer man at brannventilasjonen ikke fungerer, og at rømningsveiene ikke lar seg bruke, sier Steffen Bjerkvoll hos firmaet Vifter & Miljø, som leverer vifter og systemer for brannsikkerhet. 

Katastrofale følger
Bjerkvoll får støtte fra serviceteknier Kenneth Sørensen hos Bjerke ventilasjon:
- Mitt inntrykk er at det er svært varierende praksis med å testkjøre. Man kan ikke se bort fra at dette kan føre til alvorlige følger ved branntilfeller. Der vi har avtale om service skjer det til faste intervaller og etter avtale, sier servicetekniker Sørensen.
Brannventilasjon har to viktige formål. Det ene er å fjerne farlig branngass, som ofte kan inneholde giftige gasser og føre til sekundær eksplosiv brannutvikling. Det andre er å holde rømningsveier frie for røk, noe som ofte gjøres ved trykksetting. De ulike systemene må dessuten spille på lag med vinduer å dører, slik at luftstrømmene i bygget blir slik man ønsker.
Ifølge Bjerkvoll er det klare retningslinjer for testing av vifter og utstyr, men av ulike årsaker slurves det i stort monn. Dette representerer en tydelig fare for liv og helse.
I forbindelse med en kontroller av kommunale skoler i regi av Arbeidstilsynet her i landet har man etterspurt bedre oppfølging av innemiljø og ventilasjon.
Forhåpentligvis står det ikke like dårlig til med brannventilasjonen i barneskolene.
Klare forskrifter
- Både røkgassventilasjon og systemer for trykksetting av rømningsveier må testes jevnlig. Det er utrolig viktig at ventilasjonsentreprenørene ikke uteglemer denne typen anlegg ved inngåelse av servicekontrakter, sier Bjerkvoll.
Direktoratets regel HO3-2000 gir føringer når det gjelder ettersyn og testing av termiske og mekaniske systemer for røykkontroll:
- Det skal gjøres månedlig funksjonstest
 som omfatter en visuell enkel stikkprøve gjennomgang av anlegget, samt manuell testing av ca. 1/6-del av lukene/viftene.
- Luker utsatt for vind eller snølast må testes under aktuelle forhold. Avvik rapporteres og utbedres. Testen dokumenteres med dato og signatur.

Vedlikeholdsprogram (hvert halvår).
Utførelse baseres på sjekkliste og serviceprogram for anlegget. Spesiell fokus settes på korrosjon, mekanisk skade, gjennomhulling, blokkerte aktuatorer (motorer) og luker, deler som har tegn til overhetning. Alle deler renses og nødvendig merking gjøres ved behov. Vedlikeholdet dokumenteres med dato og signatur.


- Full funksjonstest skal gjøres minst en gang pr år, de entreprenørene vi samarbeider med kjører som regel to ganger, sier Bjerkvoll, som understreker at etter en service gjennomgang må anlegget gis en funksjonstest iht. det som er spesifisert. Dette bør inkludere trigging av en eller flere branndetektorer i den aktuelle sonen, med tilhørende sjekk at de aktuelle sikringssekvenser følger automatisk