Odin Maskin på Gressvik leverer stadig flere fettustkillere til ulike typer kjøkken. På grunn av vanskeligheter med å få transportert inn fettutskillere i bygget velger man å plassbygge de. Ofte er det i forbindelse med ny aktivitetet eller utvidelser av kjøkkenvirksomhet at man trenger en større fettutskiller.

Gardermoen
Nylig plassbygde man en fettutskiller til en kantine på Gardermoen flyplass. For å få den 1,5 meter brede og 2,5 meter lange utskilleren på plass måtte den fraktes i deler og sveises sammen på plassen.

- Vi får det alltid til, men det er ofte krevende. Vi skal ikke bare få det til å passe med eksisterende stusser og røropplegg. Vi må også sørge for at fettutskilleren er enkel å tømme fra yttervegg. Ingen ønsker å ha en slamsugerledning gjennom kjøkkenet ved tømming, aller minst Mattilsynet, sier Terje Andreassen, servicetekniker ved Odin Maskin, som månedlig monterer fettutskillere i rom og kjellere rundt om i det ganske land.

Produksjonen øker
Fettutskillere er vanligvis dimensjonert for en viss virksomhet, men blir fort for små hvis kjøkkenvirksomheten skulle øke, det stilles krav til volum på fettutskillere i forhold til vannstrøm.

- Kommunene er blitt mer årvåkne og stiller krav, etter å ha sett hvor mye problemer fettavleiringer kan gjøre på spillvannsledninger, i noen tilfeller har man tatt rørinspeksoner for å finne fettforbryteren, sier Andreassen.

Saken fortsetter under bildet:

Når volumet blir såpass store som dette, må fettutskillerne bygges på stedet.

Selve byggingen tar to mann en lang dag, mens det er også en del foreredelser på verkstedet i forkant. Mange av fettutskillerne bygges etter spesialmål.
- Det føles mange ganger som om vi bygger båten i flasken, samtidig er det regler for varme arbeider, med sikkerhet, lufting og avsug, men vi har jo god erfaring med dette, sier han.

Ikke den første
Dette var første fettutskilleren Odin Maskin bygde på Gardermoen, men de har tidligere levert mange ferdigbygde. Om ikke lenge skal Terjes menn plassbygge en fettutskiller til Folketeateret, og tre stykker til Steen og Strøm.

Stadig flere kjøpesentra utvider virksomheten med å produsere mat for salg. Dette medfører krav om fettutskiller.

- Mange av byggene har hverken tatt høyde eller bredde for fettutskiller, men vi får det alltid til, sier Terje Andreassen.

Vanlige dimensjon på stålplatene som benyttes er 2-3 millimerter. Fettutskillere bygges i rustfritt eller syrefast stål, som man sveiser sammen. Alle fettutskillere skal tømmes minimum fire ganger i året.

- Når produksjonen øker velger mange heller å tømme oftere, men det kan også bli dyrt i lengden, det kan derfor lønne seg å bygge en større, sier Andreassen.