Ser energi der andre ser skog. Sverige ligger mange tiår foran oss i bruk av trepellets, og på kontinentet kan kan kjøpe ved-ovner som leverer varmtvann. For å ta igjen noe av det tapte vil regionale krefter på Hadeland lære seg hvordan ved kan inngå i moderne energisystemer.

- Det er jo helt utrolig at vi som skogsnasjon ikke har klart å komme opp med en eneste løsning der noen vedkubber kan gjøres om til en varm dusj. Det har selvfølgelig å gjøre med at vi har hatt billig elektrisitet, men det er likefullt en enorm mulighet, sier Knut Olav Knudsen i VVSforeningen, som har engasjert seg i saken sammen flere lokale og regionale utvalg på Hadeland. Man har begynt å se på hvilke muligheter som finnes for å ta skogen i bruk til varme.

Sol og ved
Det er ingen hemmelighet at vedfyring om vinteren og solvarme om sommeren er en perfekt løsning for bærekraftig bruk av energi her i landet. Skogene står smekkfulle av billig brensel, og den norske sommeren kan bidra med hete dusjopplevelser. Folk flest liker dessuten levende ild både hjemme og på hytta.

- Etter hva vi kan se er ved og sol de mest bærekraftige formene for energi det går an å hente. De kompletterer hverandre fint. Tar jeg ikke feil råtner mye av norsk skog på rot grunnet lave priser, men vedfyring og vedhugging er noe vi elsker her i landet. Her bør det være enorme muligheter, sier Knudsen.

Målet med det nye prosjektet er å høste praktiske erfaringer og finne gode løsninger der ved og sol kan jobbe på lag, og helst også integrert i et energisystem som egner seg til å omsette varmen best mulig. 
I første omgang ser man på eksisterende teknologi og fokuserer på eneboliger.

- Hadeland har lenge vært en foregangsregion i bruk av bioenergi, og ved som energikilde kan utnyttes i mye større grad i Innlandet. Her har mange tilgang på billig ved og kombinasjonsløsningen solfanger og vedfyring har vekket nysgjerrigheten hos mange huseiere. Mange har behov for gode råd, og pilotprosjektet er derfor et viktig bidrag for å spre kunnskap om denne løsningen, sier Kristin Molstad, klimapådriver ved Regionrådet for Hadeland til VVSforum.

Ny kunnskap

- Vannbårne oppvarmingssystemer med sol og vedovn med vannkappe er lite utbredt i Norge, selv om løsningene er tilgjengelige og kan gi store besparelser på strømregningen, sier Gaute Gangås i Energiråd Innlandet, som i samarbeid med kommunene på Hadeland, Energigården, Energirådet for Innlandet og VVS-foreningen har etablert prosjektet «fleksible oppvarmingssystemer i bygg med vannbåren varme», med støtte fra Husbankens kompetanseprogram.
Prosjektet ønsker å få etablert denne type anlegg i tre nye boliger, og innhente konkrete erfaringer i driften av disse. Forutsetningen er at anlegget skal være vannbårent, og ha mulighet for tilkobling og utnyttelse av både solenergi fra solfangere og bioenergi fra vedovn med vannkappe.
- Vi begynner å nærme oss oppstart på bygging av det første huset. Vi har nå knyttet oss til 3 husholdninger som skal installere anlegg. 2 nybygg, og ett i eksisterende bolig. Vi hadde arbeidsmøte med de 3 huseierne i forrige uke, hvor de møttes og fikk felles info og utvekslet egne erfaringer, forklarer Gangås.

Målsetningen med prosjektet er å få erfaringer og øke kunnskapen blant installatører, byggefirmaer, boligeiere, utdanningsaktører mm. Prosjektet er begrenset til Hadeland, og er en unik mulighet for regionen til å bli en foregangsregion i arbeidet med å øke bruken av ny fornybar energi i husholdninger.