Bygdalistas Kristian Frisvold beskyldte administrasjonen for å ha gjort flere feil i saksbehandlingen, samt at det var valgt en konsulent under vurdering som var nært tilknyttet Oplandske Bioenergi. Administrasjonen var av politisk ledelse gitt i oppdrag å vurdere og velge et selskap for bygging og drift. Frisvold vil nå melder saken til Økokrim.

Lom Biovarme som ikke fikk oppdraget, har klaget på avgjørelsen og mener at det er flere behandlingsfeil. Ikke minst at den konsulenten som kommunene valgte som samarbeidspartner må ha vært inhabil fordi har vært involvert i mange av Oplandske Bioenergis prosjekter. De mener også at tildelingen av kvalitetspoeng i vurderingene i sammenligningen mellom tilbyderne er feil.

Allikevel velger Lom Biovarme å være forsiktig med sine uttalelser, og har sendt følgende epost til Lom kommune:
Sitat: ”Lom Biovarme ynskjer med dette å seie frå at korrupsjon ikkje er noko vi står inne for. Vi har stilt spørsmål ved mellom anna habilitet, men at det dreier seg om korrupsjon er ikkje noko vi har hevda i nokon samanheng”.

Ordfører i Lom kommune Bjarne Eiolf Holø sa da formannskapet ble orientert at det var synd at det ikke ble en lokal vinner av anbudskonkurransen, men at kommunen har holdt seg til, og må holde seg til, regelverket for offentlige innkjøp.

– Det er eigentleg heller ikkje klagerett på eit slik vedtak, men vi har nøye gått igjennom klaga, og mellom anna hatt juristar til å sjå på saka, sa han til avisen Fjuken.

– Eg stiller spørsmål ved habiliteten til rådgjevaren som Lom kommune har brukt i dette arbeidet. Det er teke heilt uriktige val og det smakar korrupsjon. Blir ikkje denne saka sett på av heilt uanhengige aktørar vil eg anmelde dette. Det er klinkande gale rett og slett. Eg skit i kven som vinn eit anbod, men alle skal behandlast likt, sa Frisvold.

Vurderingane bak, og vedtaket, om å la Oplandske Biovarme få oppdraget er gjort av administrasjonen i Lom kommune. Dei har av kommunestyret fått delegert dette myndet. Administrasjonen har sett på fleire kriterier og kome fram til at Oplandske Biovarme hadde det beste tilbodet.

– Dette er påstander jeg må ta på største alvor, seier administrasjonssjef Ola Helstad. Vedtaket om tildeling av oppdraget er gjort etter delegasjon, og det som kommer opp nå må løftes videre opp på politisk nivå, seer han. Jeg har aldri vært borti noe lignende og dette er en helt ny situasjon for meg, seier Helstad til Fjuken.

Biovarmeanlegget i Lom har tidligere vært gjenstand for sterk kritikk, blant annet fra medlem av landsbyrådet i Lom nasjonalparklandsby, og tidligere politiker Torgeir T. Garmo. Garmo har flere ankepunkter i «bio-saka» i Lom.

Han har stilt mange spørsmål til ordfører Bjarne Eiolf Holø, blant annet er han svært kritisk til plasseringen av anlegget i Eggjalia, nær det største boligfeltet i Lom.

– For alle som kommer til Lom østfra, vil et biovarmeanlegg bli svært dominerende, og en vil se det rett bak Loms fremste kulturminne; stavkirka, sier Garmo. Det er for meg nesten ufattelig at noen kan gå inn for en så stor estetisk forringing av bygda, mener han.

Vidare spør Garmo om hvordan Lom vil sikre at det blir brukt kortreist brennvirke i anlegget.

– Her kan en gjøre noe med gjengroingen av kulturlandskapet. Det finnes utstyr som rydder og kutter virket - og det kan gjøres lokalt, i stedet for å importere ved, med di konsekvensene det har, seier Garmo.

Også dette svarer ordfører Holø på ved å kommentere at vedtaket om beliggenhet og andre forhold rundt dette er gjort av et enstemmig kommunestyre.

– Lokalt brennvirke kan brukes uavhengig av hvem som eier og drifter et slik anlegg. Det er ingen som regner med at det blir importert virke til anlegget. En må håpe på at det blir sett på flisleverandører så nært som mlig. Vi vet at for eksempel Skjåk Almenning kan levere virke, seier Holø.