Forskjellen mellom å fyre med pellets i stedet for olje utgjør 22 øre pr kWt. Dette er ferske erfaringen som er gjort ved Lønnealleen Borettslag i Oslo, men da er ikke investeringen i nytt anlegg medregnet. Den tar det ca fem år å tjene inn for laget.

- Dagens oljepris ligger høyere enn i 2010, og besparelsene vil dermed være enda større nå, det har vært en god investering, sier nestleder i borettslaget Merete Fuglevåg til Vvsforum.

Prisen på pellets har vært stabil, og borettslaget har avtale om fast pris som løper for to år om gangen.

Slutt på felles regning
Lønnealléen Borettslag består av 204 leiligheter fordelt på 3 blokker hvor hver blokk er på 11 etasjer.
For tre år siden kastet man ut sine to oljefyrer til fordel for en pelletsbrenner og et mindre aggregat for elektrisk oppvarming i hver blokk.
Men man gjorde også noe annet smart. Hver leilighet fikk individuell energimåler, slik at man ikke lenger fyrer på fellesskapets regning.

- Etter at individuell varmemåling ble innført har fyringskostnadene gått ned med ca 20%, forteller nestleder Fuglevåg, som for ca et og et halvt år siden laget en analyse over endringen på fyringskostnadene til beboerne. Hele 138 av 204 leiligheter hadde da oppnådd lavere fyrings¬kostnader. Dette kunne dreie seg om inntil 300 kr måneden for enkelte leiligheter.

Saken fortsetter under bildet:

Lønnealléen Borettslag består av 204 leiligheter fordelt på 3 blokker hvor hver blokk er på 11 etasjer.

Driver selv

Merethe Fuglevåg

Prosjektet kostet ca 3 mill. og ble  ble finansiert av egne midler, samt et enøk tilskudd fra Enøk etaten på ca 1 mill. Borettslaget eier og driver pelletsfyren for egen regning. Vaktmesteren står for den daglige driften

Fyringskostnadene omfatter i dag både elektrisitet og pellets.  Pelletsanlegget skrus av om sommeren ettersom fyren da kun leverer varme til varmtvann.

Selve investeringen har borettslaget selv stått for, mens beboerne dermed betaler for selve fyringen.

- Jeg tror gevinsten kommer av både individuell måling og omlegging til pettes. Pellets er billigere en olje. Vi har også prøvd å hjelpe til med tips om hvordan en kan holde fyringskostnadene sine lave. Som for eksempel skru ned radiatorene når man lufter, forteller Fuglevåg.

Mindre utgifter
Tidligere lå fyringskostnadene på rundt 2 millioner, i dag ligger de på rundt 1,5 millioner.
Årlig utgjør enøktiltak og overgangen til pelletsfyr dermed en besparelse på ca 500.000 kroner for borettslaget, fordelt etter hvor gode man er til å spare på varmen. Det betyr lavere husleie, noe beboerne er tydelig fornøyde med.

- I 2012 var vi nede i 1,3 millioner, men mye kommer an på hvor kald vinteren er også.

Vi merker også mye på at beboere er mer bevisste på å ikke fyre for kråka nå når de må betale for eget forbruk. Det har vært litt innkjøringsproblemer i starten, som det ofte er i slike store prosjekt.  Nå har barnesykdommene blitt luket ut, og styret er veldig fornøyd med å ha gått over til pellets, sier Fuglevåg.

En tolv meter høy pelletssilo ble bygget utenfor fyrrommet. Pelletsen leveres med tankbil.

Fem år
OBOS Prosjekt anslår at investeringen vil nedbetales i løpet av omlag fem år. Dette anslaget er basert på tilskuddet fra kommunen og forventet prisdifferanse mellom trepellets og olje. I dag er differansen på 22 øre per kWh.

Fuglevåg regner med at alle som har fått en reduksjon i sine utgifter er fornøyde. Nå er barnesykdommene borte, og styret er veldig fornøyd med å ha gått over til pellets.

– De individuelle energimålerne fungerte som en øyeåpner for mange. Plutselig så de hvor mye energi de brukte, spesielt på å la radiatorene stå på for fullt samtidig som de luftet, forklarer nestleder Fuglevåg.

Etter vedtak på generalforsamlingen i 2007, startet prosessen med å bytte ut oljefyringsanlegget. Operatør ble valgt via anbudsprosess.

– Vi innhentet fire anbud, og det var stor forskjell i pris. Det lønner seg helt klart å gjøre en skikkelig jobb der, forteller leder Sven-Robby Syvertsen Dierkes.


Sparer klimaet for 450 tonn CO2 årlig
- 204 leiligheter i tre blokker
- Byttet to oljekjeler med pelletsfyr og innførte individuelle energimålere
- Pelletsfyren har en kapasitet på 500 kW. I tillegg har hver blokk en strømkjele med kapasitet på 300 kW. Disse brukes når det er ekstra kaldt.
- CO2-utslippene er estimert redusert med 1.690.000 oljefyrte kWh. Dette tilsvarer omlag 450 tonn mindre CO2-utslipp hvert år.
-  Total energibesparelse for øvrige tiltak er beregnet til 328.230 kWh.
- Fikk 969.325 kroner i støtte fra Enøketaten i Oslo kommune til følgende tiltak:
1. Energioppfølgingssystem (EOS)
2. Drifts- og vedlikeholdsinstruks (DV)
3. Individuell varmemåling
4. Termostat, radioventiler
5. Bioenergi som erstatter oljefyring (pellets).

De tre blokkene med til sammen 204 leiligheter varmes nå nesten utelukkende på trepellets. Kun i de ekstreme kuldeperiodene benyttes strøm i tillegg.