Gjennom en målbevisst satsning er Spania i dag blant verdens største og mest avanserte produsenter av fornybar energi.  VVSforum har satt opp en oversikt over hva Spania bidrar med innen fremtidsrettet energi.
 
I 2011 kom mer enn 40% av den spanske elektrisiteten fra rene energikilder. Spania satser på grønnere energi med flere vindparker og solenergianlegg.
 
Fem gigantiske solkraftverk i er i planleggingsfasen, og hver av dem skal levere samme energieffekt som et gasskraftverk. Til tross for den økonomiske krisen er Spania ett av Norges viktigste markeder innen fornybar energi.
 
Spania regnes i dag blant verdens 5. største  produsenter  innen  fornybar energi, sammen med Kina, USA, Tyskland og Brasil.
 
Det spanske energiselskapet Iberdrola  er  verdensledende  innen  fornybar energi i tillegg til å være verdens største vindparkutvikler.

Iberdrola Renewables er til stede i 23 land.
 
Den  spanske  vindmølleprodusenten Gamesa er verdens tredjestørste.

I 2011 inngikk Iberdrola Renewables og Gamesa en større samarbeidsavtale, hvor målet er å gjøre Gamesa markedsledende. Iberdrola bygger nå en av verdens største vindparker med teknologi fra Gamesa i USA.
 
Gamesa åpner et offshore utviklingssenter i Glasgow og planlegger å investere 1,1 milliarder kroner i prosjektet.
 
Verdens første moderne kommersielle solvarmekraftverk ble  åpnet i Sevilla i 2005.
 
Spania er i dag Europas største produsent av PV-solcelle paneler.
 
Verdens største solcellepark ligger i Olmedilla de Alarcón, Cuenca. Parken, som blå åpnet i 2008, har 160 000 solcellepaneler fordelt på 180 hektar, tilsvarende 230  fotballbaner. Dette dekker strømforbruket til 40 000 husstander.
 
Verdens største solkrafttårn (Gemasolar) ligger utenfor Sevilla, og like nord for Andalusia ligger verdens største solcelle-anlegg i Alvarado.
 
Takket være regionen Andalucia sin plan for fornybar energi, ble det skapt 44 259 nye arbeidsplasser her i 2011.