– Energiforbruket skal halveres i forhold til dagens nivå, sier Arne Birkeland som er prosjektleder for byggingen av det nye Rådhuskvartalet.
Rådhuskvartalet skal etter planen stå klart i 2014, og kommunens nye bygg skal blant annet få forbedret isolasjon, fjernvarme og gjenvinning av varme fra datarom. Det skal også utarbeides et såkalt CO2-regnskap for bygget.
- Vi har som mål å halvere CO2-utslippet sett i forhold til et tradisjonelt administrasjonsbygg, sier Birkeland.
– Energiforbruket skal halveres i forhold til dagens nivå. Vi har også som mål å halvere CO2-utslippet sett i forhold til et tradisjonelt administrasjonsbygg, bekrefter rådgiver Aud Sunniva Fuhr i Kristiansand Eiendom.
Rådhuskvartalet i Kristiansand får nærmere 6 millioner kroner i støtte fra Enova for å bli et lavenergibygg i klasse 1. Det nye praktbygget skal bruke betraktelig mindre strøm per kvadratmeter enn det gamle bygget.
Kristiansand kommune har som mål å være en av de fremste byene på miljøvennlig drift av sine virksomheter. Derfor er det et naturlig og kraftig miljøfokus både på byggeprosessen og driften etter at bygget blir ferdig.
Sommeren 2012 ble Rådhuskvartalet pilotprosjekt i det nasjonale miljøprogrammet Framtidens byer. Miljøvennlige byggematerialer, parkeringsplasser for sykler i stedet for biler og lavt og miljøvennlig energibruk er noe av grunnen til pilot-statusen. Bruk av miljøvennlig betong alene gjør at CO2-utslippet er 120 tonn lavere enn ellers.
Det er idag klokka 12.00 at grunnsteinen skal på plass. Ordfører Arvid Grundkjøn og barn ved Odderøya barnehage står for seremonien. I første omgang blir skrinet med blant annet tegninger av bygget og en CD med sanger av barna ved Odderøya barnehage, plassert i 1. etasje i nybygget. Men etter hvert – når området er sikret ferdig - skal skrinet mures ned under Branntårnet.
Byggeprosjektet er i rute både når det gjelder budsjett og framdrift. Det nye Rådhuskvartalet til 488 millioner kroner skal stå klar til bruk 1. februar 2014. I tillegg til at det blir arbeidsplassen for ansatte i sentraladministrasjonen i kommunen, skal bygget fungere som en storstue for innbyggere og gjester.
– Vi ønsker at byens befolkning skal oppleve tilhørighet og at gjester skal føle seg velkommen. Når folk kommer inn, skal de bli møtt av et vertskap som hjelper folk dit de skal. Enten de skal på møter, har andre avtaler eller ønsker en tur opp i Branntårnet, som blir en unik attraksjon som bør trekke folk til Øvre Torv. Kommunen er også opptatt av å gi stadig bedre service til innbyggerne. Derfor vil vi bygge på suksessen med Servicebutikken, og samle kommunens servicekontorer på ett sted. Tilbudet er så viktig at vi bruker eksklusive arealer rett inn fra Tollbodgata til dette, sier Aud Sunniva Fuhr.
Det blir også plass til private leietakere i deler av 1. etasje. Hvor mange, og hva slags type næring det er snakk om, er ikke avklart. En kombinert kantine og offentlig spisested er et viktig tilbud som skal på plass.
- Vi har ikke konkludert med hvordan det nye spisestedet skal drives. Men det bør være åpent også i helger og på kveldstid, slik at det kan bidra til å vitalisere området ved Øvre Torv og gjøre Rådhuskvartalet til byens nye storstue, sier Aud Sunniva Fuhr.
[bildec]2012/38/0hq6326le2[/bildec]
HRTB Arkitekter har tegnet det nye bygget inn mot eksisterende rådhus og Rambøll Norge er rådgivende ingeniører.
Rådhus skal halvere energiforbruket
I dag er det grunnsteinsnedleggelse for det miljøvennlige og energi-gjerrige Rådhuskvartalet i Kristiansand. Dette skal bli et lavenergibygg med bruk av fjernvarme og varmegjenvinning.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover