Rolf Munk Blaker sa imidlertid videre i sitt innlegg:
- Men 8. juni våknet varmebransjen opp til en revolusjon med uante konsekvenser for alle som er engasjert i varmesentraler. Vi visste at det pågikk forhandlinger mellom regjering og opposisjon, men at forslaget skulle innebære så betydelige konsekvenser for oppvarmingsmarkedene, var en sensasjon. Klimaforliket blir med andre ord viktig og spennende å følge fremover.

Grunnlaget er slik
Dette er konklusjonen politikerne hadde blitt enige om og som danner grunnlaget for Klimaforliket:

               *Utfasing av all fossil fyringsolje i alle offentlige bygg innen 2018.

* Forbud mot all fyring med fossil fyringsolje og parafin i alle eksisterende villaer/småhus fra 2020.
* Forbud mot fossil fyringsolje som hovedlast i alle eksisterende yrkesbygg fra 2020.
* Det forutsettes gode støtteordninger for husholdningene fra 2013. Støtteordningene må tilsvare de som gjelder i Oslo.
*Støtteordningene skal utarbeides og administreres av Enova.
*Fossil gass, naturgass og propan, skal fortsatt være tillatt både som hovedlast og spisslast.
*Det skal utarbeides en egen strategi for bruk av biogass.

- Vi har i Norsk Varmeteknisk Forening diskutert Klimaforliket både med politikere og Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK). Det er helt tydelig at politikerne har bestemt seg for at fossil fyringsolje skal fases ut, og at det fra 2020 kun skal benyttes fornybare energiressurser til oppvarmingsformål. Det eneste unntaket er bruk av fossil fyringsolje som spisslast i yrkesbygg. Dette er intet mindre enn en revolusjon. Det er i dag ca. 120 000 aktive oljekjeler i Norge, som er i regelmessig drift, og som gir varme til sine bygg. De aller fleste av disse oljekjelene er installert før 1975 så mye som 97-99 prosent er følgelig eldre enn 40 år, men allikevel så er dette revolusjonerende nyheter for varmebransjen. Norge går med dette vesentlig lenger enn øvrige land i Europa. Vi blir det første landet som vil forby fossil fyringsolje, sier Munk Blaker.

NVF forventer dette
I praksis innebærer dette at det vil komme en ny TEK i 2015, som inneholder forskrifter, som regulerer bruk av fossil fyringsolje. Etter å ha diskutert disse problemstillingene med politikerne og Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK), så forventer Norsk Varmeteknisk Forening følgende tidsplan:

*De aktuelle departement (KRD/MD/OED) vil i løpet av høsten 2012 utarbeide rammer for nye forskrifter i en ny TEK slik at forutsetningene for Klimaforliket blir ivaretatt.
             *Departementene vil deretter, i løpet av høsten 2012, be DIBK om å utarbeide nye forskrifter til en ny TEK 2015.
*Enova vil i løpet av høsten 2012 begynne å utarbeide støtteordninger til husholdninger for å gå over fra fossil fyringsolje til fornybare energiressurser.
*DIBK vil i løpet av 1. halvår 2013 sende ut et forslag til en ny TEK 2015 til høring. Norsk Varmeteknisk Forening står på høringslisten.
*TEK 2015 vil bli vedtatt i løpet av 2014 og vil bli gjort gjeldende fra 2015.
*2018. Forbud mot å benytte fossil fyringsolje i alle offentlige bygg.
*2020. Forbud mot å benytte fossil fyringsolje og fossil fyringsparafin i alle villaer/småhus.
*2020. Forbud mot å benytte fossil fyringsolje som hovedlast i alle yrkesbygg.
*2020. Fossil gass (naturgass og propan) vil fortsatt være tillatt som hovedlast og spisslast i alle boliger og yrkesbygg.
*2015. Det vil være forbudt å skifte ut en gammel oljekjel med en ny oljekjel, dersom man skal benytte fossil fyringsolje.

- I alle nye villaer/småhus skal det nå benyttes utelukkende fornybare energiressurser og fossil gass som både hovedlast og spisslast. I yrkesbygg skal det utelukkende benyttes fornybare energiressurser som hovedlast, fossil fyringsolje kan benyttes som spisslast, sier Rolf Munk Blaker.

Dette vil i så fall - fra 2020 - omfatte bruk av disse energiressursene:

*Biokjeler basert på pellets, flis eller ved.
*Varmepumpe væske/vann og luft/vann.
*Oljekjel basert på biofyringsolje.
*Solfangere.
*Fossil gass (naturgass og propan).
*Kombinasjonsløsninger basert på disse energiressursene.
*Fjernvarme.

Følgende muligheter
I alle eksisterende villaer/småhus og yrkesbygg, som etter 2018/2020 ikke skal benytte fossil fyringsolje i sine oljekjeler, har man følgende muligheter, i følge Rolf Munk Blaker:

*Gå over til biofyringsolje. Dette kan innebære noen endringer:
o Ny innendørs tank er å foretrekke.
o Ny brenner på oljekjel trengs muligens.
*Installere pelletsbrenner på eksisterende oljekjel. Dette gjelder mange kjeler inntil 30 kW, men ikke alle. Man trenger også pelletssilo og overføringsutstyr fra silo til brenner.
*Gå over til fossil gass. Flere oljekjeler med oljebrenner kan også benytte gass uten ombygging. Man trenger gasstank og overføringsutstyr fra gasstank til brenner.
*Fjerne oljekjel med alt utstyr. Installere varmepumpe/biokjel/solfangere.
*Fjerne oljekjel med alt utstyr. Installere gasskjel.

- I Klimaforliket beskrives de eksisterende støtteordningene i Oslo som aktuelle på landsbasis. Enova skal ventelig i løpet av høsten 2012 og våren 2013 etablere landsdekkende støtteordninger for å gå over fra fossil fyringsolje til fornybare energiressurser, sier Munk Blaker som oppsummerer Oslo kommunes støtteordninger:


I eksisterende bygg
o Kr 10 000 for å fjerne oljetank på forsvarlig måte gjennom godkjent firma.
o Kr 1,- pr. spart kWh der fossil fyringsolje erstattes med pellets/flis/ved eller varmepumpe væske/vann eller luft/vann. Dette er en engangsstønad.
o Kr 0,65 pr. spart kWh der elektrisitet erstattes med pellets/flis/ved eller varmepumpe væske/vann eller luft/vann. Dette er en engangsstønad.
o Kr 0,65 pr. spart kWh der elektrisitet erstattes med solfangere. Kommer i tillegg til ovennevnte.

I nye bygg
o Kr 0,65 pr. spart kWh ved bruk av pellets/flis/ved eller varmepumpe væske/vann eller luft/vann.
o Kr 1,50 pr. spart kWh ved bruk av solfangere.
o Kr 40 pr. m2 ved å installere vannbåren varme.

- Dette innebærer betydelige endringer i det norske markedet for oppvarming av boliger og yrkesbygg. De bedriftene som satser på kompetanse og produkter innen fornybare energiressurser vil være på vinnerlaget. Det kommer til å bli mer enn nok å gjøre innen varmemarkedet i de kommende årene. Det gjelder bare å satse på de riktige produktene, samt å prioritere kompetanse. Norsk Varmeteknisk Forening kommer til å prioritere kompetanseoppbygging for våre medlemmer i de kommende årene, lover Rolf Munk Blaker som oppsummerte slik i sitt innlegg på medlemsmøte:

- Fremtiden er ikke hva den har vært, men den er meget utfordrende og spennende!