Han legger til at summen blir mindre bioenergi for pengene.
Forslaget om regionalisering av Bioenergiprogrammet omhandles i Prop 122 S om Jordbruksoppgjøret 2012.
- Det vil være riktig å satse tyngre i enkelte regioner for å utvikle de regionale verdikjedene og markedene for bioenergi. Eller i regioner som er presset på el-forsyningssikkerheten. Men dette gjøres like godt fra sentrale hold i samarbeid med de regionale kontorene til Innovasjon Norge. Kan vi bygge og drifte to anlegg i Nordland til prisen av et i Rogaland er dette bedre ressursutnyttelse, sier Fure.
Som Landbruksmeldingen sier er det viktig med alternativ næringsutvikling i landbruket, og da gjennom bioenergi og salg av varme og biobrensler.
- Dette er NoBio helt enige i, presiserer Fure. Men vi har mer tro på utvikling av sterke lokale markeder som gradvis kan spres med synergier til nye områder. Det er dette vi nå ser! Bioenergi i landbruket har fått et godt rotfeste på Østlandet og i Trøndelag. Kompetansen og markedene flytter seg nå stadig vest-, nord- og sørover. Bioenergi står ovenfor det klassiske "høna og egget-problemet": Uten flis ingen varme og uten varme ingen flis! Derfor har vi liten tro på å bygge opp separate markedet for bioenergi, uttaler Fure.
- Det Bioenergiprogrammet trenger er ingen regionalisering, men økte og langsiktige bevilgninger, konkluder NoBios daglige leder.
- Etterspørselen og viljen er så stor at midlene går tomme på høsten en gang. Da må vi ikke gjøre programmet mer ineffektivt. Kanskje må vi se på og vurdere et ”landbrukets klima og energifond”, avslutter Fure.
Dette vil gi mindre bioenergi!
-Regionalisering av Bioenergiprogrammet vil være svært uheldig! En mer kostnadskrevende organisasjon, mindre samhandling og dyrere prosjekter vil være resultatet., uttaler Inge Olav Fure, daglig leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio).
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover