Rapporten som er skrevet for Statnett, vurderer i hvilken grad energieffektivisering, energiomlegging og laststyring er alternativer til utbygging av sentralnettet i Oslo-området. Xrgia konkluderer med at effektreduserende tiltak vil ikke fungere som et reelt alternativ til en utbygging, når man legger pålitelig kraftforsyning til grunn.
Vi deler synspunktet om sikker energiforsyning, men dette må kombineres med en mer effektiv energibruk enn det vi har i dag. Sammenliknes stasjonært energiforbruk blant alle sektorene i Norge, så er det byggsektoren som bruker mest energi. I tillegg viser flere utredninger at det er et betydelig sparepotensiale i denne sektoren. - Ved å bruke ressurser på å få flere til å sette i gang med energieffektiviseringstiltak som etterisolering eller vindusutskifting, vil vi spare mye energi, sier Landet.
Disse tiltakene vil ha en stor effekt på forbruket særlig de kaldeste dagene. Dette er også tiltak som har lang levetid, og er dermed bra i et miljøperspektiv. Dersom man energieffektiviserer vil maksforbruket reduseres, og behovet for ekstra tilført energi ved nye kraftlinjer vil reduseres. Dette vil gjøre behovet for nye inngrep i naturen mindre, sier Landet.
Hvis vi skal ha et helhetlig energiperspektiv, er det viktig at vi også bruker ressurser på å fjerne barrierer blant huseiere for å sette i gang med energieffektiviseringstiltak. Dette kan oppnås ved hjelp av enkle tiltak som også gir bedre bokvalitet og reduserer energiforbruket gjennom hele året, avslutter Landet.
Kilde: BNL
Helhetlig energiperspektiv
Det store sparepotensialet i eksisterende bygg glemmes i en ny analyse om energibehov utført av Xrgia. - Dersom vi brukte ressurser på å få flere til å energieffektivisere boligene sine, reduseres behovet for nye kraftlinjer, sier Rannveig R. Landet i Byggenæringens Landsforening.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover