– Vi skal øke varmepumpekapasiteten, forteller Børresen og blant annet bruke renset avløpsvann fra Ullensaker kommunes renseanlegg som ligger rett utenfor gjerdet, som ny energikilde.
På grunn av økt trafikkmengde på Oslo Lufthavn må flyplassen utvide kapasiteten til å håndtere 28 millioner passasjerer i året. Dette gjøres ved at Terminalen bygges ut og får en ny pir med plass til flere fly. Terminalen får også ny avgangs- og ankomsthall og nytt bagasjeanlegg. Prosjektet har fått navnet T2.
Det nye tilbygget med avgangs- og ankomsthall og ny pir mot nord, blir på til sammen 115 000 kvadratmeter. Passasjerenes innsjekkingsområde får til sammen 34 nye innsjekkingsskranker. Dagens jernbanestasjon blir liggende sentralt i anlegget, mellom ny og eksisterende ankomst- og avgangshall, slik at gangavstanden for togpassasjerene blir kort, som i dag.
Miljømessig forbilde
Oslo Lufthavn vektlegger sterkt miljø og bærekraftige løsninger, såvel for utbyggingsprosjektet som for drift av de nye arealene. Målet er at utbyggingen skal gi et mest mulig klimanøytralt anlegg og være et miljømessig forbilde. Det vil bli lagt til rette for økt bruk av fornybar energi. De gode miljømessige løsningene på hovedflyplassen slik vi kjenner den i dag vil bli videreutviklet.
Forurenset overvann fra flyplassen føres til ovennevnte renseanlegg, og nå skal OSL ta det i retur og bruke det som energikilde. Det er gjenbruk og resirkulering i praksis.
Smeltevann til kjøling
Når T2 utbyggingen er ferdig, blir det ytterligere uteareal som må ryddes for snø vinterstid. Snøen skal kjøres i deponi og dekkes til i april og smeltevannet skal brukes til frikjøling hele sommeren.
-Smeltevannet som holder en temperatur på like over null grader, vil gi et stort effekttilskudd til kjøleprosessen, forteller Børresen.
Passivhuselementer
T2 skal ikke bygges etter full passivhusstandard. Men det blir innslag av standarden på ulike områder og passivhuselementer skal bygges inn.
- En flyplassterminal skal være stor åpen og luftig, noe som krever utstrakt bruk av glass. Vi skal bruke lavenergiglass som holder passivhusstandard, forteller Børresen. Glass gir stort behov for varme- og kjøletilskudd, og er viktig i så måte.
Børresen forteller videre at den nye piren vil få en mer oval form, som betyr at taket går lenger ned og det blir mindre yttervegg. – Det vil øke U-verdiene på bygget, sier han.