Dette sier daglig leder Ståle Syversen i SRO. Selskapet har erfaring fra mange store og små prosjekter, og jobber nå med en omfattende oppgave ved DHLs hovedterminal i Skedsmo.
SRO ble etablert i 2007, da fire mann gikk igang med å virkeliggjøre en idé. Nå har selskapet åtte ansatte, og de er inne i en søkeprosess for fire ny ansettelser. Omsetningen er ca. 1,5 millioner i måneden. SRO står for øvrig for Styring, Regulering og Overvåkning.
- Vi gikk umiddelbart ut med ideen om at vi skulle skille oss fra andre selskaper når det gjelder brukervennlighet. Men også vi har, som andre kastet oss på markedet for energibesparelse, sier Syversen til VVS-Forum.
Prosjektleder Geir Kippenes i SRO forklarer det slik ovenfor VVS-Forum:
- Ofte går man inn og sier at man skal spare strøm eller redusere energiforbruket. Men hos DHL har man et spesielt problem. De har begrensinger på effekten de kan ta ut av nettet. Driftsleder hos DHL påpeker at de ikke har nok strøm tilgjengelig. Han har vært flink til å holde orden, manuelt prioritert rekkefølgen av forbruket for å holde normal produksjon uten at hovedsikringen ryker.
- Oppdraget vårt var ”nødhjelp”. Men resultatet er også at DHL sparer strøm og reduserer energikostnadene, sier Kippenes.
- Situasjonen hos DHL var fortvilet. De måtte øke produksjonen, og da måtte de ta strøm fra oppvarming, det vil si la folk jobbe i kaldere terminal og på kontorene. Produksjon hos DHL er mottak, sortering og distribusjon ut av brev og pakker.
Kippenes forteller at et alternativ til et avansert og lett styrbart SD-anlegg var å sette inn ny trafostasjon til fire millioner kroner. Det så DHLs ledelse raskt at ikke var aktuelt, og at det også var invitasjon til et langt høyere strømforbruk.
Terminalen som er på ca. 10 900 kvm har 15 Frico-vifter på 30 kWh som varmer opp arealene. Pluss at det gis varme fra ventilasjonsanlegget.
- Vi har tatt kontroll over viftene, lyset og ventilasjonsaggregatene i terminalen, sier Kippenes.
Terminalen er varmeseksjonert, uten fysiske vegger. Viftene jobber individuelt og gir den temperaturen som er ønskelig innen sin sone. Foreløpig er det fire soner, men dette skal utvikles til å bli 11 ulike soner med tre ulike nivåer i terminalbygget. Når alt dette fungerer optimalt vil DHL kunne spare ca. 450 000 kWt, noe som tilsvarer mellom 300 og 400 000 kroner i året.
- I tillegg er det et luftrenseanlegg i terminalen, og da snakker vi om å gi god luftkvalitet for de som jobber her, sier Kippenes.
Ved ”spakene” – foran det webbaserte SD-anleggets skjerm i Skedsmo sitter driftsleder Fritz Halvorsen. Han nikker anerkjennende til hvordan automatiseringen nå har overtatt. Tidligere gikk han rundt i terminalen, kontorer, ganger og rom og slo av og på brytere for å holde et jevnt strømforbruk. Særlig om vinteren var dette en utfordring.
Når styrer han alt fra sitt kontor.
- Gjerne hjemmefra også, sier han med et smil. Så lenge har har tilgang til en PC med internett.
- Helt topp dette her! Dette liker jeg! En helt ny verden, kommenterer driftslederen.
- De tall jeg har sett viser at SD-anlegget betaler seg i løpet av 1,5 år, bemerker han.
Dette er et utdrag av en lengre artikkel i VVS-Forums trykte magasin som distribueres idag, 6. juni.
Les også Unik byggautomatisering på 3x3 meter
HAR DU MENING OM BYGGAUTOMATISERING, SI DIN MENING HER: