Nå, snart fire år senere, er spørsmålet - holder det mål eller burde man gjort ting annerledes?

Bygget på 25 000 kvm² fordelt på seks etasjer er dimensjonert for rundt 1 250 arbeidsplasser. Konstruksjonen er betongelement med mye glass i fasaden, og bygget er formet som et rektangel med atrium i midten.
Energiforbruket første driftsår var 108 kWh/ m². Ifølge Enova bruker kontorbygg bygget etter 1987 i snitt 270 kWh/m².

Energologi
Samme år som Aibel-bygget ble tatt i bruk innførte YIT et nytt begrep - Energologi - som er kunnskapen om energi og teknologi i bygg. - Det siste av produkter og systemer på markedet ble benyttet i Aibel-bygget og installasjonene var det man kan kalle energologiske, sier Per Sigve Nordbø i YIT. Han berømmer at Seabrokers Eiendom som byggherre satset innovativt og lot YIT få anledning til å prøve nye konsepter i en større skala.

Skjæringspunktene mellom energi og komfort
I utformingen av Aibel-bygget er bygningskroppen ”brettet” rundt et åpent atrium. Varmetapet reduseres betydelig når nestenhalvparten av fasaden vender innover mot atriet på 1 000 kvm², og utgjør sammen med de tekniske løsningene selve kjernen for byggets energiløsninger. - Bygget er et godt eksempel på hvordan man kan spare energi. Det vi nå er opptatt av er å utnytte styrings- og kontrollfunksjonene maksimalt gjennom SD-anlegget og YITs webbaserte e-drift, sier Harald Hansen i Ess, et firma Seabrokers benytter for driftstjenester. Planlagt registrering, dokumentasjon og rapportering mener han er nødvendig for å kunne utnytte systemene for optimal justering av energiforbruket.

Helsesjekk
Hansen legger vekt på at endringer av kontorlandskapet, nye installasjoner eller holdninger fra beboerne, også tilsier endringer i driften. - Når tidligere gitte forutsetninger blir endret må vi ha en god dialog med YIT for igjen å regulere driften opp mot eksempelvis KlimaTak for ventilasjon og kjøling, fjernvarme og e-drift. Med andre ord må man ikke ha et avslappet forhold til energiforbruket, selv om historiske data er positive. Ingenting er statisk og det kreves kontinuerlig service og tilpasninger fra YIT som utstyrleverandør, vektlegger Hansen.

Brukerne er forskjellige
På spørsmålet om man burde ha gjort ting annerledes med de tekniske installasjonene svarer Paul Haaland i YIT:
- I dag har vi mer erfaring og ny teknologi er tilgjenglig. Man kan få energiforbruket ytterligere ned, men man må
finne et skjæringspunkt mellom myndighetenes krav, økonomi og de individuelle personlige ønskene om komfort.
Vi mener at i 2006 benyttet vi det beste tilgjenglige av produkter og systemer for å nå dette skjæringspunktet. Bygget holder godt dagens krav og mål for lavt energiforbruk, men det må ikke bli en sovepute for de kommende årene. Man må være på hugget og alltid tenke på optimal energiutnyttelse ved bruk av YITs energioppfølgingsprogrammer,
konkluderer Haaland.

Det gjelder å få maksimal utnyttelse av de tekniske installasjonene med gode styringsprogrammer for energiforbruket, mener (f.v.) Per Sigve Nordbø og Paul Haaland i YIT og Harald Hansen i Ess.

Skrevet av YIT.