Helsebygg Midt-Norge har vært tydelig på at praktisk utnyttelse av BIM vil være et verktøy for å gjennomføre et slikt prosjekt.

- For Helsebygg er det viktig å komme videre forbi stadiet "tegneverktøy for arkitekter" og til en situasjon der BIM brukes praktisk av entreprenørene fordi de ser gevinster. Men det betinger at entreprenørene har ambisjoner om å ligge foran andre entreprenører på dette feltet, og ikke bare tilfredsstille byggherren, sa prosjektleder Lars Abrahamsen i Helsebygg før entreprenør ble valgt.

Den 19. mai tildelte prosjektstyret i Helsebygg Midt-Norge byggekontrakten for Kunnskapssenteret til Veidekke AS, mens de tekniske fagene gikk til YIT AS.

Kontraktene for bygg, rør, luft og elektro er sidestilte totalentrepriser. Utgangspunktet er i store trekk Helsebyggs samarbeidsmetode K5, men Helsebygg har ambisjoner om å videreutvikle konseptet.

Illustrasjon: Medplan AS arkitekter.

Kunnskapssenteret er det siste kliniske senteret i det nye St. Olavs Hospital. Halvparten er NTNU-områder, med flere store auditorier og et nytt medisinsk bibliotek. Av kliniske områder er det spesielt infeksjonsmedisin med sine isolater som gir noen bygningsmessige utfordringer, men Kunnskapssenteret har verken operasjonsstuer eller bildediagnostikk.

Byggekontrakten er en totalentreprise for bygningsmessige arbeider. Kontraktsverdi er i størrelsesorden 380 millioner kroner med moms. Veidekke Entreprenør AS hadde ikke den laveste prisen av de fem tilbudene, men hadde det beste tilbudet når det gjaldt gjennomføringsplan og prosjektorganisasjonens kompetanse. Totalt sett ble tilbudet vurdert å være det økonomisk mest fordelaktige.

YIT Building Systems AS var det eneste firmaet som tilbød en samlet teknisk entreprise, og de ble vurdert opp mot de beste tilbudene i hver teknisk entreprise. YIT ble vurdert til å ha det beste tilbudet når det gjaldt tildelingskriteriet pris og prosjektorganisasjon, noe som førte til at YITs tilbud totalt sett ble vurdert som det økonomisk mest fordelaktige tilbudet for Helsebygg. Kontraktsverdien vil være nær 140 millioner kroner med moms.

Et annet viktig satsningsområde vil være energisparing. Målet er å ligge 30 prosent under EU-kravene. Helsebygg mener at det ikke vil kreve mange nye løsninger, men et systematisk tverrfaglig arbeid.

For en uke siden begynte rivingen av den gamle høyblokka. Det er porsgrunnfirmaet PeWe Entreprenør og Dokken AS i Bærum som står for landets største riveprosjekt. Rivingen koster 44 millioner kroner.

I det sårbare sykehusområdet gjelder planmessig og skånsom miljøriving. Dette utelukker ”brutale” metoder som rivekule og dynamitt, og gir en riveperiode på nesten elleve måneder. Mye av denne tida vil gå med til innvendig riving. Da blir alle bygg og etasjer systematisk rensket for all bygningsdeler, tekniske og sanitære an legg. Etter strenge regler må riverne også håndtere miljøfarlig avfall i bygget, som asbest, PCB og kvikksølv.

Byggingen starter så snart høyblokka er revet i april neste år. Senteret skal stå ferdig i 2013.

Arkitekter er Medplan AS arkitekter.

Les mer og se bilder:
www.helsebygg.no
www.helsebygg.no/fotoarkiv/Byggefase_2/
www.helsebygg.no/fotoarkiv/gravearbeid_fase2/
www.helsebygg.no/fotoarkiv/Flyfoto-09/