Dette bekrefter Ole Hetland, tidligere rådmann, nå direktør for Nytt konserthus i Stavanger IKS – det interkommunale selskapet ovenfor VVS-Forum.no

Byggingen er godt i gang, og konserthuset skal åpnes om to år.

Anbudsmodellen for Nytt konserthus i Stavanger har sikret at lokale betongleverandører, snekkere, rørleggere, ventilasjonsbedrifter og el-montører har fått kontraktene.

Stavanger og Rogaland fylkeskommune står bak det nye konserthuset med to saler. Til sammen er det plass til 3400 publikummere, faktisk nesten det dobbelte av operaen i hovedstaden.

Konserthuset vil koste 1,2 milliarder kroner, men i tillegg skal det bygges kulturskole, musikk- dans og dramalokaler og havn, og da blir det snakk om nærmere to milliarder kroner. Alt tildeles forskjellige lokale firmaer, håndverksbedrifter og entreprenører.

Et unntak er hydraulikken til scenene som bare er å finne i utlandet.

Alle offentlige anskaffelser og byggeoppdrag i forbindelse med prosjekter over 41 millioner kroner skal settes ut på anbud i hele EØS-området.

- Ja, dette har vi gjort, sier Hetland. Men knepet har vært at Stavanger IKS selv har byggeledelsen og kan dermed gå ut med anbudsinnbydelse. Disse er delt opp i små ”pakker”. Noe som har gjort at utenlandske selskaper ikke er interessert i å konkurrere, men derimot har dette passet utmerket for mange bedrifter som operer på Sør-Vestlandet.

Hetland forteller VVS-Forum.no at dette er helt bevisst for både å få inn mange tilbud, og også å gi lokale og regionale bedrifter muligheten til å være med i dette gigantprosjektet.

- Pakkene vi har laget er satt sammen slik at det er interessant for lokale entreprenører å være med, sier han.

Og han føler seg helt trygg på at dette er godt innenfor loven og EØS-avtalen. Utenlandske entreprenører har hatt samme muligheten til å gi anbud som norske. Men det som er store oppdrag for norske bedrifter, er uinteressant for europeiske.

Totalt vil prosjektet omfatte nærmere 90 oppdrag, et høyt tall for denne typen byggeprosjekter.

Han sier at det har vært store kontrakter i forbindelse med prosjektet, blant annet vant Kruse Smith AS anbudsrunden på betongarbeider for 99,8 millioner kroner.

- Utfordringen er å styre alt dette. Vi i det interkommunale selskapet har påtatt oss en stor jobb, men jeg tror vi klarer det, sier Hetland.

Han mener at det er mye å lære av måten dette gjøres på, både hvordan prosjektet er finansiert og hvordan det gjennomføres.

- Vi har valgt en spleiselagsmodell, hvor kommunen, fylkeskommunen, staten og private deler på kostnadene, og dette med inndelingen av anbudene, sier han til VVS-Forum.

I Forskriften om offentlige anskaffelser (som bringer Norge inn under EU og WTOs konkurranseregler) heter det at «Oppdragsgiver skal ikke dele opp en planlagt anskaffelse i den hensikt å unngå at denne forskrift kommer til anvendelse».

Stavanger Konserthus

Oppdragsgiver: Stavanger Kommune
Arkitekt: Medplan AS
Areal: ca. 16.500 m2
Ferdigstilt (antatt) 2012
Stavangers nye konserthus skal ligge på kaikanten ved byens havnebasseng. Bygget består av to volumer, et lett og åpent i glass, og et tungt og lukket i betong. De to volumene gir identitet til byggets to, komplementære saler.
Glassvolumet inneholder flerbrukssal og publikumsfoajé, og danner en fondvegg på inngangsplassen.

Flerbrukssalen benyttes til ulike aktiviteter, som for eksempel elektronisk musikk, ulike former for gjestespill og dans. Salen er plassert i forlengelsen av foajéen på inngangsplanet. Sidescenen har åpning mot plassen og uteamfiet, slik at den også betjener forestillinger og konserter utendørs.

Det tunge, lukkede bygningsvolumet inneholder orkestersalen, og danner ryggen i foajéområdet. Her ligger restauranten, artistområder, øverom for orkesteret og administrasjonens lokaler. Orkestersalen har form som et åpent ”hulrom” i det lukkede volumet, i kontrast til flebrukssalen, som er en lukket ”boks” i det åpne volumet. Salen er dedikert og spesialisert for akustisk framført musikk, med mål etter fremragende konsertsaler i Europa. (Fakta fra Medplan AS)