Det er nå utarbeidet et forslag til Norsk Standard for passivhus. Forslaget er ute til høring og du kan gi dine innspill til Standard Norge.
Passivhus er et begrep lansert av Passivhusinstituttet i Tyskland som står bak en sertifiseringsordning for byggeprodukter og bygninger. Økende interesse i Norge har gjort at det har blitt et behov for å finne en offisiell norsk definisjon på begrepene som brukes. I tillegg til passivhus omfatter dette også lavenergihus. Termene som brukes er ikke entydig definert for norske forhold og blir dermed gitt ulikt innhold. Entydig begrepsforståelse aktualiseres ved at
• begrepene brukes i søknader om offentlige tilskudd,
• myndighetene ønsker å påvirke etterspørselen av boliger med lavt energibehov og har behov for en avklart begrepsbruk i kommunikasjonen,
• begrepene kan brukes i energi- og miljømerkeordninger.
I forslaget til Norsk Standard, prNS 3700 Kriterier for lavenergi- og passivhus – Boligbygninger, som nå er ute på høring, er det gjort nasjonale tilpasninger til den tyske definisjonen av passivhus. Dette er nødvendig fordi vi i Norge har et annet klima, andre konstruksjonsløsninger og annen byggeskikk.
Kriterier for norske forhold
Forslaget til standard inneholder en norsk definisjon av både lavenergi- og passivhus med definerte krav til energibehov, beregningskriterier, kriterier som kan brukes for sertifisering og krav til dokumentasjon for boliger som kan klassifiseres som lavenergi- eller passivhus. Hensikten med standarden er at den skal være til praktisk nytte ved planlegging, bygging og evaluering av boliger med lavt energibehov og bruk av fornybare energikilder.
I forslaget settes det krav til at levert energi til lavenergi- og passivhus skal medføre minimalt utslipp av CO2 og at det skal anvendes fornybar energi. Forslaget omfatter CO2-faktorer og andel fornybar energi knyttet til energivarer som blir levert til bygningens varmesystem. Verdiene gjelder kun for vurdering av lavenergi- og passivhus etter denne standarden i påvente av overordnede nasjonale metoder.
Forslaget til standard omfatter kriterier som er langt strengere enn gjeldene energikrav gitt i Forskrift om krav til byggverk (TEK 1997 med endringer av 2007).
Faglig uenighet
Standardiseringskomiteen som har utarbeidet dette forslaget til standard har ikke klart å komme til faglig enighet om alle deler av standarden. Standard Norge og komiteen ønsker derfor en spesiell tilbakemelding på følgende forhold:
1. Forslaget til standard benytter andre inndata knyttet til varmetilskudd fra belysning og utstyr enn hva som benyttes i kontrollberegningen opp mot TEK-krav. Begrunnelsen for dette er at man i lavenergi- og passivhus forventer at det benyttes spesielt energieffektivt utstyr.
2. Forslaget til standard benytter ikke ett referanseklima for hele Norge som i kontrollberegningen opp mot TEK-krav. Det settes krav om at det skal benyttes lokale klimadata der bygningen er eller skal ligge.
3. Forslaget til standard omfatter CO2-faktorer og andel fornybar energi knyttet til energivarer som blir levert til bygningens varmesystem. Verdiene gjelder kun for vurdering av lavenergi- og passivhus etter denne standarden i påvente av overordnede nasjonale metoder.
Høringsfristen er satt til 14. april 2009, og du kan kontakte Standard Norge for å gi dine kommentarer.
Av Thor Lexow, Standard Norge