Tilskuddsmottakerne rapporterer til dels betydelig innsparing i energibruk. Til nå har ordningen mottatt over 41.000 søknader, og det er så langt utbetalt tilskudd til nær 13.000 husstander. Tilskuddsordningen gir husholdninger mulighet til å søke om tilskudd til:
•Pelletskamin
•Pelletskjele
•Sentralt styringssystem for elektriske og/eller vannbårne varmeløsninger
•Væske/vann varmepumpe
•Luft/vann varmepumpe
•Solfanger
Siden lansering har ordningen per 31.05.2010 mottatt hele 41.371 søknader og utbetalt tilskudd til 12.972 husstander. Husstandene har samlet investert for nær 1,2 milliarder kroner i fornybare og effektive energiløsninger.
Evalueringen er gjennomført for å innhente brukererfaringer med ordningen og for å få innspill til utvikling av ordningen. Evalueringen er todelt. En del er basert på ekstern brukerundersøkelse utført av Rambøll Management Consulting AS. En annen del er en egenevaluering utført av Enova SF.
Hovedfunn fra brukerundersøkelsen
•Husholdningene har en høy grad av tilfredshet med de tiltak de har gjennomført. Samlet rapporterer 90,0 % at de er fornøyd eller svært fornøyd med de tiltak de har gjennomført. Underlaget viser at tilfredsheten gjennomgående er høy for alle tiltak.
•Evalueringen viser at selve tilskuddsbeløpet ikke er avgjørende for mange av tilskuddsmottakerne, men ordningen er først og fremst bevisstgjørende og fremskynder investeringsbeslutninger. Dette er en mekanisme som må ses i sammenheng med de informasjonsmessige virkemidler som er knyttet til ordningen.
•Tilskuddsordningen har spesielt bidratt til å utvikle markedet for luft/vann og væske/vann varmepumper.
Husholdningene har en høy grad av tilfredshet med de tiltak de har gjennomført. Samlet rapporterer 90,0 % at de er fornøyd eller svært fornøyd med de tiltak de har gjennomført. Underlaget viser at tilfredsheten gjennomgående er høy for alle tiltak.
Brukerundersøkelsen er basert på svar fra 3.372 husstander hvor 2.117 har benyttet seg av et tilbud om støtte.
Enova SF sin egenevaluering fokuserer i stor grad på statistikk om ordningen og forhold knyttet til saksbehandling. Ordningen har i perioder hatt lang kø av søkere som har vært overraskende tålmodige. Undersøkelser viser at søkere som har stått lenge i kø, ikke har lavere gjennomføringsandeler enn andre søkere.
Tiltakene gir i gjennomsnitt forventet energiresultat og for enkelte resultat langt over det man kunne forvente. Avhenging av tiltak varierer gjennomsnittlig årlig innsparing mellom 3.000 og 10.000 kWh og bidrar til utfasing av oljefyring i husholdningene som er sterkt redusert i løpet av få år