Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, eller bare NRL, som de kalles i bransjen, feirer et stort jubileum med det første. Bautaen innen hele VVS-fagområdet i Norge, med spesiell vekt på vannbåren varme, fyller 100 år i mars.

Men la oss starte med begynnelsen. Dette blir en spennende reise gjennom en lang periode på over 100 år.

Det moderne rørleggerfaget startet med gass (fra kull) og bruk av jernrør på 1880-tallet. Disse jern rørene tålte trykk, og derfor var det også naturlig å lede vann gjennom slike rør, da hoved-vannledninger måtte ha et visst trykk for å fungere etter formålet.

Til å begynne med var rørleggeren kommunalt autorisert innenfor gassinstallasjoner, senere også innenfor sanitær. Rørleggeren har således vært beskjeftiget med gass, varme og sanitær siden starten i 1913, og vannbåren varme har altså vært et marked i Norge i mer enn 100 år. På den samme tiden ble det etablert flere laug for rørleggere rundt i landet, og rundt århundreskiftet (1900) var det mange etablerte laug, som var aktive. Laugene i de største byene var de toneangivende, og de etablerte NRL 10. mars 1913, som følge av organiseringen på arbeidstakersiden, etter påtrykk fra Norsk Arbeidsgiverforening, samt behovet for en felles og aksepterte spilleregler ved anbudskonkurranser. Denne perioden var preget av dårlige tider med mye underbudspolitikk.

Dette viser at rørleggeren har vært beskjeftiget med gass, varme og sanitær siden starten. Vannbåren varme har således vært et marked i Norge i 100 år. I det nedenstående er listet opp et utvalg av høydepunktene i NRLs spennende 100 første år:

Før krigen
– I 1920-årene fikk man lokale akkordtariffer, som senere ble gjort landsdekkende. I 1927 opprettet ”Fagforeningen for rørleggere i Oslo” et målekontor, men arbeidsgiverne nektet å akseptere fremmede  folk på deres bygg. Det var jo dramatisk, men det roet seg heldigvis etter hvert.

– I 1936 fikk NRL utgitt første nummer av ”Rørfagskrift”, som senere ble omdøpt til Rørfag.

1950- og 60-årene
– Et nytt merkeår er 1958, da NRL fikk støtte fra Norsk Produktivitetsinstitutt (Marshall-hjelpen lå bak) til å ansette en produktivitetskonsulent i administrasjonen. Dette medførte forbedringer av anbudsprosedyrer og rasjonelle administrasjonssystemer for rørleggerbedriftene. NRL opprettet bl.a. ”Masseberegningskontoret for varme- og sanitærarbeid”, for å effektivisere og rasjonalisere anbudsberegningene.

Denne virksomheten er i dag for en stor del er overtatt av grossistene.

– I 1961 ble Rørleggerbedriftenes Servicekontor etablert, nettopp for å bistå medlemsbedriftene i deres daglige virke.

– I 1960-årene kom overgangen til plastrør (pex-rørene), som gjorde faget betydelig enklere. Dette var et ”tidsskille” for rørleggerfaget. Først kom overgangen til plast innen sanitær, og 10 år senere innen varme.

– I 1964 ble VVS-Informasjon etablert, som et samarbeid mellom de 3 leddene i verdikjeden:
• Produsentene – VVP.
• Grossistene – NRF.
• Utøverne/installatørene – NRL.

1970-årene
– I 1973 kom oljekrisen, som ble et vendepunkt for bygging av vannbårne oppvarmingssystemer, som på den tiden benyttet fyringsolje til oppvarming. Markedet for vannbåren varme ble borte ”over natten”. Senere har imidlertid dette markedet tatt seg opp igjen, fra begynnelsen av 1990-årene.

– I 1974 ble Rørleggernes Felleskjøp AS etablert, senere Fag-Rør AS, som var eid av rørleggerne. Dette ble gjort for å motvirke grossistmakten i bransjen.

– Deretter ble mange rørleggerkjeder etablert: Comfort, Bademiljø, Varme og Bad, VVS-Eksperten, Rørkjøp, Baderingen med flere.

1980-årene
– Datarevolusjonen kom som et friskt pust, som medførte betydelige endringer i bransjens rutiner. En Siemens datamaskin ble tilbudt NRLs medlemmer til en pris av kr 140 000!

– NRL etablerte et ENØK-senter på Norols daværende bensinstasjon på Økern, som senere ble flyttet til Notodden ENØK-senter og deretter til Sogn Videregående Skole i Oslo.

– NRLs arbeid med utvikling av KS-systemer begynte, som i dag benyttes av 450 medlemmer. Dette KS-systemet er i dag web-basert.

1990-årene
- NRLs organisasjon ble omstrukturert ved at man etablerte NRL-avdelinger over hele landet. Laugene ble et mer personlig medlemskap i motsetning til avdelingene der bedriftene var representert ved, og hvor næringspolitikken ble tatt vare på.

– Batteri-drillen kom på markedet, en revolusjon for rørleggeren i hans hverdag.

– Rørleggerfaget hadde kommunal autorisasjon frem til 1997. Da ble Plan- og Bygningsloven innført, og rørleggerfaget ble inkludert i den samme ordningen, som de øvrige byggefagene. Dette skapte en helt ny konkurransesituasjon der mange nye rørleggerforetak dukket opp i markedet.

– Så kom ”Reform 94”. Denne reformen ødela mye av utdanningen. Før 1994 styrte hvert fag seg selv gjennom opplæringsråd. Dette fungerte utmerket, og hos NRL håper man at tiden med opplæringskontor snart er tilbake.

Det første opplæringskontoret ble etablert i 1983.

- I 1996 ble Varmeinfo etablert av NRL, NRF, VVP, Norsk Petroleumsinstitutt og Norsk Varmeteknisk Forening. Varmeinfo var et informasjonskontor for å få mer vannbåren varme, som resulterte at nye bygg med vannbåren varme steg fra 1 % på 1980-tallet til 53 % i 2005.

– I denne perioden utviklet også NRL RS-kalk, et unikt kalkulasjonsverktøy for rørleggerbransjen.

– NRL varmed på å etablere ”Fagrådet for våtrom”, og NRL utviklet våtromsnormensammen med noen av bygghåndverksfagene.

– I 1990 ble NRL medlem i Bygghåndverkernes Landsforening (BHLF).

– I 1997 ble ”VA og VVS-kompetanse” etablert, sammen med NRF og VVP. Formålet var å fremme kompetanse og rekruttering til rørleggerfaget.

– I 1998 ble NRL medlem av ”Tekniske Entreprenørers Landsforening” (TELFO).

– På 1990- og 2000-tallet begynte omstruktureringen innen rørleggerbransjen.

Antall grossister ble merkbart færre, samtidig som rørleggerbedriftene ble større og fikk mer tynge i verdikjeden. Rørleggerbedriftene ble også mer tverrfaglige. Vi får dessuten nordiske selskaper inn i markedet gjennom oppkjøp av rørleggerbedrifter, som Bravida, NVS og YIT.

2000-tallet
– I 2001 ble Varmenormen utarbeidet. Dette ble gjort av Varmeinfo, der NRL var en av de viktigste eierne. Det var imidlertid NRL, som gjorde grovarbeidet m.h.t. gjennomføringen av dette banebrytende arbeidet. I 2012 ble Varmenormen oppdatert til en ny versjon, et arbeid, som VVS-Foreningen og NRL gjorde i Fellesskap. Varmenormen er blitt uunnværlig for enhver rørlegger, og NRL markedsfører
den tungt overfor bransjen, i samarbeid med Skarland Press AS.

– I 2003 melder NRL seg inn i ”Byggenæringens Landsforening” (BNL).

– Kravene til fleksible og fornybare energiressurser kom, som setter nye krav til rørleggerens kompetanse.

– I 2006 etablerte NRL sitt vannskadeprosjekt ”Sikker vann”.

I jubileumsåret 2013 har NRL 670 medlemsbedrifter, som har ca. kr 13 mrd. I omsetning og ca. 9 500 ansatte. NRL har ca. 40 % av rørforetakene som medlemmer, som står for ca. 65 % bransjens omsetning.

I perioden 31. mai – 2. juni 2013 skal 100-årsjubileumet til NRL feires på Holmenkollen Park Hotel i Oslo, ”3 heile dagar til ende”.

NRL har i 100 år vært et lokomotiv for rørbransjen, de har alltid med dyktige fagfolk stått i fremste linje og styrt utviklingen for VVS-bransjen i riktig retning, alltid med kvalitetsfanen høyt hevet.

Norsk Varmeteknisk Forening stiller seg opp i køen av gratulanter. Vi er takknemlig for alt NRL har gjort og fått utrettet for vannbåren varme og varmsentraler gjennom 100 år.