I denne perioden har fastlands-Norge hatt en økonomisk vekst på 3 prosent i året i gjennomsnitt. Dette er høyere enn både OECD-gjennomsnittet for samme periode og for fastlands Norge i 20 års-periode før EØS-avtalen trådte i kraft. I perioden fra 1971 til 1993 var den årlige veksten her i landet på 2,6 prosent. Fra 1994 har det også vært en økning i antall sysselsatte på omlag 500 000 arbeidsplasser. Høy produktivitetsvekst har økt verdiskapingen per sysselsatt og lagt grunnlaget for en kraftig vekst i reallønna, som har vokst med 56 prosent siden 1993. Resultatet har vært en betydelig økning av den alminnelige velstanden. NHO er fornøyd med at den offentlige EØS-utredningen ser ut til å bekrefte våre synspunkter på de positive betydningen av EØS-avtalen.
- EØS-avtalen har gitt Norge et mer konkurransedyktig næringsliv da EUs indre marked også er blitt et hjemmemarked for norske produsenter av varer og tjenester, uten krav om godkjennelse og testing i hvert enkelt EU-land. Utvidelsen av hjemmemarkedet fra 5 til 500 millioner mennesker har gitt sterkere konkurranse og vært en drivkraft for investeringer og utvikling av ny teknologi, fortsetter Skogen Lund. Hun legger vekt på at vi har fått forutsigbare og felles regler med konkurrenter i EU-land med felles overvåking og håndhevelse. EØS har også gitt klageadgang for norske bedrifter og borgere.
- Arbeidsinnvandringen fra EØS har vært gunstig for norsk økonomi. Den har gitt høyere sysselsetting og vekst, lavere inflasjon, mindre press¬problemer i arbeidsmarkedet, og dermed styrket offentlige finanser, avslutter NHO-presidenten.