– Vi utdanner dobbelt så mange som for bare fem år siden. Interessen for studiet er sterkt stigende, sier Henning K. Møllerløkken, administrerende direktør i Norges Eiendomsakademi.

Ni av ti nye takstmenn tar sin utdanning ved Norges Eiendomsakademi. Studiet inngår i etter- og videreutdanningstilbudet for ingeniører ved Høgskolen i Østfold. Undervisningen er en kombinasjon av nettbaserte programmer og dagssamlinger en rekke steder i landet.

– Stadig flere velger spesialisering i skadetaksering, der behovet for takstmenn er økende. Men tilstandsanalyse og verdivurdering samler fortsatt flest studenter, som etter en grunnutdanning velger fordypning i næringseiendom, landbruk eller bolig, sier Møllerløkken.

Fortsatt vekst
Han tror veksten i antall nye kandidater med takstutdanning vil fortsette.

– Bruken av boligsalgsrapporter med grundigere tilstandsanalyse enn i en vanlig takst vil trolig øke. Dermed øker også behovet for kvalifiserte takstmenn, sier Møllerløkken.

Til sammen kan utdanningen gi inntil 120 studiepoeng, som tilsvarer to års utdanning på full tid.

For å ta oppdrag som takstmenn sertifiseres kandidatene i tillegg av Norges TakseringsForbund.

Godt kvalifisert
– Det vanlige er at de som tar utdanning hos oss fra før av er ingeniører, arkitekter eller byggmestere, og har den grunnleggende byggtekniske kompetansen som behøves. De aller fleste får derfor sertifisering, og starter deretter opp som takstmenn, sier Møllerløkken.

Han mener norske takstmenn er godt kvalifisert for å ivareta det samfunnssoppdraget bransjen har.

– Utdanningen holder et solid faglig nivå, og rutinene for sertifisering innebærer en løpende oppdatering av kompetansen. Etter min oppfatning danner dette til sammen et godt fundament for høy kvalitet i det arbeidet takstbransjen skal utføre, sier Henning K. Møllerløkken.