– Svært mange er usikre på om de får nok igjen for slike tiltak. Folk tar ikke sjansen på å bruke penger på energieffektivisering uten å vite at det lønner seg, sier administrerende direktør Hege Skinner i Norske Boligbyggelag, NBBL.

Undersøkelsen er gjort blant 13 000 boligbyggelagsmedlemmer over hele landet. Om lag halvparten bor ikke selv i borettslag, men har likevel medlemskap.

Et av spørsmålene var om de er villige til å bruke penger på energieffektivisering, for eksempel varmepumpe, skifte vinduer, etterisolere vegger og tak og bytte til rentbrennende ovn eller peis.

– Over halvparten sier at de ikke er villige til å bruke penger i det hele tatt. Og selv om en del av disse sier nei fordi de bor i nyere boliger, står vi likevel igjen med en stor gruppe boligeiere som er skeptiske til energisparing, sier Skinner.

Motviljen er likt fordelt blant de som bor i borettslag og de som bor i selveierleiligheter eller eneboliger.

Alarmert
Skinner er alarmert over at så mange ikke ønsker å bruke penger på energitiltak.

– Det er tydelig at informasjonen ikke har nådd fram. Det er for vanskelig for folk å vurdere potensialet for energisparing der de bor. Mange tror heller ikke på regnestykkene som blir lagt fram.

Undersøkelsen viser at nesten fire av ti er usikre på om det er mulig å få ned energiforbruket i boligen sin. Usikkerheten er størst blant de som bor i blokk.

– Det er enklere for en som bor i enebolig å vurdere om en varmepumpe kan senke strømforbruket. I et borettslag med blokker og tett bebyggelse er regnestykket mye mer komplisert, sier Skinner.

Lite støtte
Også blant styreledere i borettslag er det stor usikkerhet. 40 prosent tror at kostnaden ved energitiltak vil være høyere enn gevinsten. Nesten like mange har ingen formening om kostnader og energigevinst.

– Styreledere må ofte ta stilling til dyre og teknisk kompliserte løsninger som skal få ned energiforbruket i hele borettslaget. Usikkerhet om lønnsomheten fører til at mange utsetter tiltak som kunne fått ned energiforbruket.

Undersøkelsen viser at det ikke nok å sette nasjonale mål for strømsparing hvis folk flest ikke tror det lønner seg, mener NBBL-sjefen.

– De færreste vil bruke penger av egen lomme bare for å vise samfunnsansvar, sier hun.

Newswire